Турция, овцете и породите. Аккарманска овца

време за прочит: 4 минути

Турция, бавно и незабележимо сякаш се приближава към върховете на овцевъдството. В страната вече се отглеждат над 30 милиона овце, по производството на мляко страната става номер едно за Европа. Многото програми за подпомагане на овцевъдството също оказват своята роля.

В страната се отглеждат 32 стари турски породи овце. Водеща е Аккарманската овца, която с трите си типа е най-представителната порода в Турция с близо 40% присъствие в овчата популация на страната. Броят на внесените породи е 69. В страната се развъждат и три диви породи овце. С други думи в страната имаме представители на 104 породи овце от световната овча популация. Според археологическите и генетични изследвания Турция е основен център за опитомяване на овце.

Въпреки че в различни региони на Турция има различни местни породи овце, Aккараман съставлява най-голямата популация сред породите овце в страната (45% от общата популация на овцете) Aккараман е овца с мазнини и поради своята мазна опашка, тя има висок капацитет за оцеляване по време на лоши периоди на хранене. Тази порода има висока адаптивност към различни климатични условия, устойчивост на болести и има висока продукция при лоши хранителни ситуации.

Породата овце Aккараман има три вида (Kangal, Karakas и Savak) и тези видове са определени само като морфологични в породата.

Кангал е вид овце от Акарамана, които се срещат предимно в провинция Сивас и се използват за производство на месо. За разлика от тях, Каракаските овце обикновено се отглеждат в провинция Диарбекир и се използват за производство на мляко . В допълнение към тези два типа, има и друг местен тип, който е бил отглеждан от векове в провинция Елазиг, който е известен като Савак-Акарамана. Овцете Савак и Каракас-Аккараман се използват за производство на мляко, но имат различни размери, форми и видове. Савак-Аккараман носи името на племето Savak, които са оригиналните животновъдите от този тип на овце, и са били отглеждали  този местен вид в продължение на векове, и породата има социално-културно значение за тези хора. Тази порода има способността да дава традиционни продукти, като „Сирене Савак Тулум“, а млякото, получено от овцете Савак-Аккараман, се използва за направата на това сирене. Смята се, че това специално сирене се консумира в най-големи количества в Турция след бяло сирене и сирене Кашар . Също така племето Савак има чудесна традиция да тъче килими от вълната на тези овце

Характеристиката на най многобройната порода Аккарманската е :

Живо тегло на женските 40-45кг
Височина при холката 65 см
Време на лактация 140-150 дни
Производство на мляко 40-50кг за лактация
Плодовитост биологична 105%
Вълнодайност 1.5-2 кг.
Дължина на вълната 8-12см
Диаметър на влакното 29-35 микрона
Рандеман 62-70%
Тегло на опашката от 4 до 6 кг, но има случаи и с 20кг.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук