Без кочове със сертификат

0

Време за прочит: 1,5 минути

Кочовете със сертификати за произход, вече не са задължително условие тази година за получаване на субсидия APIA от 17,90 евро на овца, свързана с зоотехническа подкрепа! Това е решението, взето днес на срещата на румънските овчари с министъра на земеделието Адриан Орос. Размерът на тази субсидия, която според овчарите е голямата субсидия, е от 17,90 евро на глава овца/коза на ниво 2020 г.

Проблемът за кочовете със сертификат, притиска румънските овчари от няколко години. Развъдните асоциации, работещи с овцете, прекараха едно искане в МЗ, което задължаваше овцевъдите за всеки 35 броя овце, да осигуряват по един коч. И то коч със зоотехнически сертификат за произход и данни за родословието. Ясно е, че такива кочове могат да произвеждат определен брой стада. Съответно те направиха точно това. В крайна сметка се оказа, че има кочове предлагани от стадата с по-нисък клас  по-добри от много кочове от елитните стада. Оказа се също, че всички родени мъжки агнета в елитните стада се продават със сертификат независимо от качеството им. Селекционерите бяха наречени „умните момчета”,  защото те подготвяха родословните книги. Кочовете се продаваха на високи цени – над 700 лева и овчарите ги купуваха, защото трябваше да имат сертификата за да получат субсидията за 35 овце. С всичко това се свърши след срещата на министъра на земеделието и овцевъдите. Последните бяха попитани какви провила предлагат за раздаването на тази помощ. Имало е много предложения, но е насрочена втора среща за да могат всички да бъдат добре подготвени.

Предложенията, бяха няколко: овчарите предложиха да се отпусне обвързаната подкрепа в зависимост от продукцията, други искаха само за тези животни, които са под селекция, трети  предложиха да се дадат тези пари във ферми до 300 овце. Имаше и предложение парите да се разделят за всички овце.
Следвайки предложенията на представителите на овцевъдите, ще бъде решено как ще бъде предоставена обвързаната подкрепа. Това трябва да се случи до 19 февруари, когато избраните предложения трябва да бъдат изпратени в ЕК.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук