Не подценявайте пъпа на агнетата

Време за прочитане: 3 минути  

Независимо, че агнилната кампания вече е на приключване в доста ферми, но продължава в по-високите части на страната и при козите. Не,  че ще ви кажем нещо, което не знаете, но все пак, няма нищо лошо да го припомним на тези, които им предстой да се агнят овцете им.

Всяка година земеделските производители срещат редица различни проблеми по време на агнилната кампания, като един от често срещаните проблеми това е заболяването на пъпа.

Това е бактериално заболяване и е доста често срещано при новородените агнета, където то навлиза през пъпа, областта около него и самия поп  набъбват, като агнетата изпитват дискомфорт.

Прясно прекъснатата пъпна връв, която е изцапана с кръв, е идеалната среда за появата на тази бактериална инфекция – тъй като кръвта е идеална среда за размножаването и разпространението на бактерии.

Бактериите са в състояние да получат достъп до тялото чрез прекъснатата пъпна връв, причинявайки заболяване на пъпа .

Признаците, че агнето страда от този тип инфекция включват; подуване в областта на пъпа;  летаргични и бавни  движения.

Пъпната връв след раждането  трябва да се пререже, ако тя още не се е прекъснала и краят и потопи в дезинфектант /7 – 8 см от корема/. Потапянето, като цяло е по-успешно от спрейовете. Най-доброто време за провеждане на лечение на пъпа е веднага след раждането на агнето.

Начините за предотвратяване на възможността агнето да  получи тази инфекция са:

  • Хранене на адекватни количества коластра – най-малко 1L през първите 24 часа;
  • Потапяне на пъпа в йод;
  • Поддържане на чиста среда чрез използване на вар и много слама.

В тежки случаи е най-добре да поговорите с вашия ветеринар, който може да приложи дори и антибиотици за лечение на инфекцията. Въпреки това, вредите, нанесени на този етап, могат да имат огромни последици за здравето и растежа на това агне през целия му живот..

За да се сведе до минимум рискът агнетата да се заразят в помещението на агнетата, важно е фермерите да провеждат добри хигиенни практики. Те трябва да се уверят, че агнешките боксове са чисти и сухи. За да се постигне това, варта трябва да се разстила върху голия бетон, последвана от нанасяне на прясна слама.

Отделните боксове трябва да се почистват след всяка употреба, за да се сведе до минимум разпространението на инфекция от агнетата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук