Да имаме здрави агнета

1

време за четене: 3 минути

Една до болка позната тема, е за значението на коластрата за новоро-дените агнета. По този въпрос сме писали много, но все пак е интересно да се запознаете какво съветват ирландските експерти техните овцевъди. Какво пише в  инструкцията  издадена от асоциацията.

През следващите няколко седмици, агнилната кампания на практика ще приключи. Дано да сте направили това, което ще прочетете сега.

Доброто управление на коластрата е жизненоважно, за да се предотврати заболяванията и да даде на новороденото агне най-добрия възможен старт в живота.

Коластрата  предлага редица предимства, които включват:

  • Тя осигурява енергия и хранителни вещества;
  • Действа като източник на антитела, получени от майката, които осигуряват на агнетата пасивен имунитет;
  • Действа  слабително, за да помогне за почистване на храносмилателния тракт.

Агнетата трябва да приемат 50 мл / kг коластра на килограм живо тегло през първите шест часа от живота и 200 мл / kг през първите 24 часа от живота.

 Препоръчителното количество коластра, което трябва да поеме новородено агне е  в зависимост от теглото му при раждане.

Единак       6 кг    по 300 мл   коластра на хранене 1200 мл за деня
Близнаци   5 кг       по 250 мл  коластра на хранене 1000 мл  за деня
Тризнаци    4 кг    по 200 мл   коластра на хранене 800 мл  за деня


Ако възникне ситуация, че дадена овце няма достатъчно коластра, за да изхрани новородените си агнета, тогава трябва да се използва алтернатива.

Например, коластрата от овцете, които имат едно агне или са загубили агнетата си, може да се използва, при условие, че се съхранява правилно. В противен случай може да се използва заместваща  коластра; някои от тези продукти, обаче нямат съдържание на антитела. Ето защо, ако е възможно, най-добре е да използвате тези продукти като добавка.

Според  експертите,  ако планирате да използвате коластра от крава, най-добра практика е да увеличите скоростта на хранене с 30%, тъй като коластрата от крава е по-разредена от тази на овцата.

Трябва да се внимава, ако замразявате коластрата. Когато я размразявате, не я загрявайте над 40 °, тъй като температурите над нея ще доведат до влошаване на протеина в коластрата – което ще унищожи присъстващите антитела.

Ако възникне случай, в който агне не е в състояние да суче от майка си и не е в състояние да вкара жизненоважни антитела в системата си, тогава трябва да се предприемат действия под формата на захранване с шише с биберон..

Слабите и летаргични агнета са изложени на сериозен риск да умрат, ако не влязат в кондиция и поемат достатъчно коластра. Затова трябва  храненето да се извърши със сонда, за да се намали рискът това да се случи.

1 КОМЕНТАР

  1. Господин Михайлов много добре пишете и обяснявате. Дано има някой само да чете и да го прилага

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук