Романтика ли е отглеждането на кози

Преди десетина години посетихме козеферма в Германия. Нова, чиста, спретната.  Семейство млади хора отглеждаха над 1000 бр кози. Разбира се, че бяха от комерсиалните породи – Саанска и Бяла немска коза. Стадото бе програмирано на всеки четири месеца да се окозват една трета от козите. През цялата година добиваното мляко е еднакво. В района, от радиус 30 км имаше още шест подобни ферми, а в центъра – мандрата.

Много пъти се сърдим на мандражиите, че не вземали млякото. Няма как някой да изпрати на 20 км кола по лоши пътища, да вземе 20 кг мляко. У нас все още се случва. Не си мислете обаче, че навсякъде всичко е по мед и масло.

Ето какво обаче написа друг козевъд, който е от другата страна на „бариерата”:

„Теглото” на козевъдния сектор е малко. Този сектор живее в райони в неравностойно положение. Във високите планини, които са нежизнеспособни за използването от други видове животни. Остаряването на животновъдите, липсата на смяна на поколенията, атаките на вълка или увеличаването на производствените разходи, причиняват нестабилност в сектор, който се позиционира като най-икономически и социално устойчивата алтернатива за тези селски територии. Козите пашувайки в планинските райони, намалява риска от горски пожари и улеснява регенерацията на горите без загуба на биологично разнообразие. В същото време предотвратява ерозията и уплътняването на почвата, избягвайки нейното разграждане. Цялата тази екологична и социална работа, извършвана от този вид животни, трябва да бъде призната от останалата част от обществото. 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук