Доматите – страхотни, черните домати – още повече

У нас е зима. Има много сняг и пистите са пълни. На другия край на Света, обаче хората са по плажовете и берат домати. Става дума за островната държава Тайван, в която домата е на почит. Двете забележителни неща за тази страна са , че това е държавата в която на един квадратен километър живеят над 650 човека и Тайланд е най-големия производител на яхти. За тези, които са ходили там е ясно, че ръцете на тайландските масажистки са вълшебни.

В момента там се берат доматите и съвсем скоро се проведе състезанието за най-сладък домат. Над 90 фермера взеха участие, като представиха на комисията своите домати. Първото място зае тайлански фермер, на които доматите бяха със съдържание на захар 10,1 g на 100 g продукт  и бяха обявени за най-сладките домати.

През цялата година в Тайван се засаждат над 50 сорта домати. Най-често срещаните са черните домати, домати момотаро, златни домати и чери домати. С тънки кожи, сочна плът и висока сладост, тайванските домати съдържат ликопен, бета каротин, витамини А и С и други антиоксиданти, осигурявайки на тайванците, които им се радват, висока хранителна стойност.

Участваха и американски „доматени” фермери, чиито домати успяха да достигнат средно съдържание на захар от само 7,5 °.

За сметка на това американците представиха своите черни домати, които са хит през последните години, те допълниха  лилавите  моркови, жълтите  тиквички и белите аспержи.

Новият домат започва растежа си като нормален зелен плод, но узрява до черен цвят.
В продажба за първи път тази година, е новата „Индиго роза“  култивирана чрез отглеждане на червени и лилави домати и се обявява като нова супер храна.

В интерес на истината странните създания не са рожба на генна мутация и дори са изключително здравословни. Консумацията им се препоръчва като средство за борба със стареенето – твърди се, че притежават могъщи антиоксидантни свойства.

Те съдържат и голямо количество фруктоза, което им придава значително по-сладък вкус, отколкото на обикновените червени домати.

Съществува информация, че действат и като виагра – поне гигантските костенурки, обитаващи Галапагоските острови, след консумацията им започвали да се съешават доста по-често. Дали това е легенда, или не, не можем да твърдим убедено.

Освен това, за черните домати се твърди, че укрепват имунитета, премахват отоците, подобряват зрението, улесняват храносмилането, способстват отслабването и засилват апетита.

Черният оттенък им придават специални пигментни вещества, които покрай всичко останало отговарят и за регенерацията на тъканите и потискат злокачествената активност. В черните домати се съдържа огромно количество витамини, като в сорта „Кумато“, концентрацията на витамин С превъзхожда в пъти всички известни видове домати.

В интерес на истината, освен червени, от години се отглеждат и розови, жълти, оранжеви и дори бели доматени сортове.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук