Съседите / Румъния – гледаш до пет прасета

0

Които е пътувал преди десетина години за Букурещ,  по пътя през селата, сигурно му е правило впечатление, че пред много селски къщи имаше табела, на която пишеше „карне порк” – свинско месо. Имаше масички, върху които стояха парчетата свинско месо от село и столичани, пък и ние си купувахме по някое парче.  Всичко това обаче вече е минало. Румъния, в продължение на повече от четири години води борба с чумата по свинете и все още се чакат резултатите. Непрекъснато избухват нови огнища и съответно блокират работата на производителите.

Изглежда, от министерството решиха този път да заложат  „ва банк”. В тази  връзка влезе в сила Заповед на Министърът на земеделието свързана с биосигурността относно ликвидирането на Чумата по свинете.

Стопаните  няма право да  отглежда повече от 5 прасета в домакинството, не им е позволено да имат свине майки с прасенца, т.е. няма право да се размножават свинете. Големите ферми нямат право да продават прасенца на населението, което означава, че през следващите две години  няма да имаме прасета в румънските домакинства.

Има се право да се отглеждат и повече от пет прасета, но фермера трябва да  има лекар, да вписва ежедневно в регистър данни за санитарното наблюдение на свинете, охранителен пункт, стая-филтър, кабинет за ръководителя на фермата, аптеката и др. Това са невъзможни за изпълнения правила, казват селяните, ако трябва да отглеждащ шест прасета.

Тази заповед не се приема добре от селското население и съвсем нормално бе да се включат политиците от опозиционните партии.
 – „Не е нормално. Възможно е да нямаме коледно прасе в близко бъдеще или коледното прасе ще бъде донесено от Холандия или Германия. Ние по някакъв начин ще останем в ръцете на самсарите. Тоест на тези, които донасят прасета от Германия или Унгария тайно или с фалшиви документи “,

Тоня Мишева

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук