Landrace – козата на Нидерландия

Нидерландската Landrace е оригиналната порода коза в Нидерландия и показва голямо сходство с други северозападни европейски Landrace, които се срещат в Скандинавия, или с дивите кози във Великобритания. Нидерландската Landrace е средно голяма коза, с рога, за предпочитане с дълга козина. Разрешени са всички цветове, с изключение на типичното оцветяване на Тогенбург.

През 1958 г. популация е почти изчезнала и е намаляла до две кози. Тези две животни в комбинация с много подобни кози, открити в селските райони, са използвани за изпълнение на програма за развъждане. Днес  популацията се е увеличила до повече от 2000 животни, отглеждани от почти 400 членове на LFNL – Нидерландската асоциация на животновъдите на  Landrace.

Въз основа на програма за изчисляване на инбридинг, животновъдите получават годишни съвети относно най-доброто съешаване, осигуряващо възможно най-ниското ниво на инбридинг.
Понастоящем Нидерландската Landrace не се използва с търговска цел, има стада от 60 до 120 кози, които се намират в национални резервати и се използват за поддържането на породата.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук