Ползите от козите продукти

1

След овцата, козата е също едно от най-ранното опитомяваното селскостопанско животно в света. Люлката на опитомяването на козите е Месопотамия, район разположен в басейна на Тигър и Ефрат, и това е станало преди около 8–9 хиляди пр. н. е.

Това животно  и днес в много региони на земното кълбо има голямо икономическо значение, особено в райони с дефицит на водни ресурси. По-ниските изисквания за живот, от останалите преживни животни (кравите и дори овцете) вървят ръка за ръка с по-голямата му находчивост, независимост и по-добра адаптация към живота в природата. Козите, противно на мита, не са символ на бедността – многобройните популации на тези животни се срещат в най-развитите страни като: Швейцария, САЩ, Франция, Канада, Израел и други.

Основната област на използването на козите е млякото им. Козето мляко има много качества, които го правят много ценен хранителен продукт. Той има структура и състав, който позволява използването му като заместител на кравето мляко;  често е много по-ценен поради специфичната структура на протеини и мазнини.

Протеинът от козе мляко не съдържа основните фракции на глобулини, които се намират в кравето мляко, които  често действат алергенно върху човешкото тяло.

Много хора, особено децата, които са алергични към краве мляко, могат да го заменят  с козе мляко. В козето мляко има повече разтворими в мазнини витамини, главно витамин А (ретинол), отколкото в краве мляко. В него обаче липсват каротеноиди, което означава, че мазнините и козето мляко са много по-малко от мазнината и млякото на кравите.
За разлика от кравето мляко, козето мляко е естествено хомогенно, т. е. мазнините в него са под формата на малки и хомогенни глобули. Благодарение на това в тънките черва на човека такова естествено хомогенизирано мляко е лесно смилаемо и действа диетично, особено подходящо е за хора с храносмилателни разстройства, стомашни язви, колики, синдром на малабсорбция и др.
Козето мляко може да се консумира както сурово (непреработено), и преработеното като се използва главно за приготвяне на сирене, освен кисело мляко, кефир.

Във Франция козето сирене представлява 53% от общото производство на сирене въобще.
Козето месо също е високо ценено по отношение на вкуса и хранителните му вещества. Съдържа повече протеинови и минерални соли от агнешко или телешко, и има по-малко мускулни мазнини.

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук