Овцете Балучи

Не само ние си имаме куп автохтонни породи. Във всички държави се отглеждат голям брой от старите породи.
Една от тях е порода овце Балучи.
Овцете Балучи са уникална  местна порода, на Балканите се среща в района на Дукаджини – Косово. За съжаление, тази изключително интересна порода е на прага на изчезване.

Балучи овцата  е произлязла от районите на сегашните Южен Афганистан, Източен Иран и Югозападен Пакистан. Тя е от породите овце, които се отглежда главно за производство на вълна. Породата е известна и с някои други имена като Араги, Балучи Думда, Фарахани, Хорасани, Хурасани, Менгали, Нейни, Наейни, Менгали, Шинвари, Тараки и Язди .

Балучите овце са животни с по-малки размери. Те са оцветени в черно и бяло с черни белези по краката и главата. Цветът на лицето им обикновено е черен. Средното живо телесно тегло на зрелите балучи овце е около 35 кг. А овните са със средно тегло до 40 кг.

Днес породата се отглежда главно за производство на вълна. Вълната им е груба с модулация. Средното годишно тегло на руното е между 1,3 и 1,8 кг. Дължината на вълната от 20 до 25 сантиметра прави тази уникална овца  още интересна.

Овцете са с доста добро производство и на мляко, за периода на лактация, който е около 125 дни, дават средно 40-50 кг мляко, достатъчно за изхранване не само на малките им.

Качеството на вълната и количеството мляко прави породата много ценна за хората. Характерно за тази порода е нейният цвят, който и придава особен чар. 

През 60-те и 70-те тази овца се среща много често в планинските райони на Косово. След войната  стадата от тези порода овце  значително намаляват. Отделни семейства, които сякаш ги поддържа любовта към тези животни, продължават да отглеждат тези овце. Министерството оказва подкрепа, но овцевъдите казват, че помощта е малка.

7 КОМЕНТАРИ

  1. Ами тя е подобна на нашата Каракачанска порода по тегло, вълна и мляко

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук