Коластрата и агнетата

0

време за четене: 1 минута

Добрите управленски практики в овцевъдството винаги започват с агненето и коластрата. Добрата хигиена, добрите  условия на отглеждане, доброто храненето на агнетата и адекватно количество коластра, могат да намалят смъртността при агнетата през сезона на агнене.

Коластрата е единствената и следователно най-важна храна, която агне ще консумира през първите часове от живота. Тя дава редица ползи за здравето и изпълнява три много важни роли при новородените агнета.

Те включват:

  • Осигуряване на лесно смилаем източник на енергия и хранителни вещества;
  • Осигуряване на антитела, които ще формират пасивната имунна система на новороденото агне, докато има шанс да развие своя собствена активна имунна система;
  • Действа като слабително средство за почистване на храносмилателния тракт на новороденото агне.

На новороденото агне са му необходими 50 мл  коластра на килограм живо тегло, през първите шест часа от живота. Следователно, агне с тегло 5 кг изисква 250 мл коластра на всеки шест часа. В идеалния случай една овца трябва да произвежда 1 л коластра на агне през първите 24 часа.
В случай на близнене на овцата, особено при недостатъчно количество коластра, не можете да се разбере по колко коластра е поело всяко агне, най-добре е да се издой коластрата и  да се раздели по равно между нейните агнета.

Заместващата коластра трябва да се използва само като добавка, а не като алтернатива на коластрата от овцата-майка. Слабите агнета, които не са в състояние да сучат от майка си, трябва да се хранят с коластра. Колкото по-бързо агнетата получат тези антитела, толкова по-голям е шансът да оцелеят. В случай на хипотермични агнета  най-добрата практика е да се приложи инжекция с глюкоза.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук