Спермата и епидидимита

време за прочит: 2,5 минути

Много пъти, кампанията по заплождането на овцете се проваля поради небреж-ността, да не се направят необходимите изследвания за заболяването епидидимит.

Нормално е това изследване да се повтори след приключване на кампанията и да се вземат съответните мерки. В по-големите стопанства, кочовете се отглеждат в отделни стада и там съществува опасността, чрез педерастия да се заразят здравите кочове. Един от признаците при наблюдението на заболяването е и качеството на спермата, при кочовете естествено заразени с Brucella ovis

Какви са резултатите от едно изследване на мексикански учени в тази връзка.

Епидидимита причинен  от бактерията „Brucella ovis“, е хронично заболяване, характеризиращо се с промени в тестисите и епидидите, които причиняват загуба на плодовитост при овните. Въпреки това, заразените кочове без клинични признаци могат да имат намалена плодовитост и да разпостраняват  бактериите. Проведено е проучване с цел да се оцени качеството на сперматозоидите при кочове, серологично положителни на „В. ovis ‘естествено заразен.

Получени са 207 еякулата сперма от 207 коча, за оценка на  обема, концентрацията на сперматозоидите, подвижността на масата, жизнеността, наличието на соматични клетки и процента на аномалии. Клиничният преглед е извършен чрез палпация.

В заключение, инфекция от В. ovis влияе неблагоприятно върху характеристиките на спермата, поради увеличаването на епидидимните лезии и тежкото присъствие на възпалителни клетки в еякулата. Серологичния анализ за определяне на възможната инфекция от В. ovis трябва да се разглежда като компонент на оценката на плодовитостта при овцете, като се има предвид, че качеството на сперматозоидите е повлияно при кочове без лезии, но серопозитивно за В. ovis.


ЛЕЗИЯ – солидно образувание или абцес което може да бъде причинено от нараняване или заболяване като злокачествен тумор напр. Не всяка лезия е със злокачествена характеристика.

 Еякулация е процесът на изхвърляне на семенна течност от пениса.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук