Изкуствено осеменяване при овцете

Време за прочит: 1 минута

За предимствата на изкуственото осеменяване не е необходимо да се говори. Само фактът с високата продуктивност при кравите и то не при отделни крави, а при милиони, е достатъчна реклама. Испанците тръгват по този път и в овцевъдството. Решили са обаче технология и налагане на метода да вървят заедно.

 В тази връзка в Испания стартира проект за внедряване на  репродуктивни решения за повишаване на икономическата устойчивост на фермите за овце. Университетът в Мурсия вече работи, заедно с останалите партньори, за идентифициране на критични точки в процеса на подготовка на спермата от кочове предназначена за осеменяване.

Основната цел на изследователската група е да увеличи степента на заплодяемост в млечни овцеферми, чрез прилагане на подобрения в санитарното управление.

Изкуствените техники за осеменяване и възпроизводство, като цяло не само представляват основен инструмент за генетично подобряване на породите овце, но от здравна гледна точка те са основен елемент за намаляване на риска от навлизане на нови инфекциозни агенти в стадата, факт, традиционно свързан с движението на животни, като репродуктори. Изследователският екип очаква да има първите резултати през първата половина на 2021 г.

 

 

 

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук