“HL-TopMix” / Топ съвети за успешно отбиване на агнетата

0

Агнетата могат успешно да се отглеждат и чрез хранене с висококачествени млекозаместители. Има няколко метода за това, но който и от тях  да изберете винаги комбинирайте качествен млекозаместител със стартерен фураж и стриктна организация на работния процес. Така гарантирано ще получите качествени агнета.

 Ето няколко водещи съвета за ранно отбиване на агнетата:

  •    Височина на бибероните: бибероните трябва да бъдат разположени на 30-40 см. от земята.
  •  Брой на бибероните: При хранене 4 пъти на ден с млекозаместител, всяко агне трябва да има достъп до биберон. Ако храните с автоматична хранителна станция – млечна майка, 6 до 8 агнета на биберон е оптимална бройка.
  •  Вода: Осигурете достъп до прясна, хладка, чиста вода на височина, която е лесно достъпна за агнетата, по всяко време.
  •  Суха храна: Агнетата, още от 4 – 5 дневна възраст, трябва да имат достъп до хранилка, където се поставят стартерни фуражи и висококачествено ливадно или люцерново сено. Доказано е, че агнетата предпочитат грубите фуражи (сеното) пред концентрираните фуражи, през първата седмица от техният живот. След това постепенно предпочитанията се изместват към концентрираните фуражи.  Осигурете прясно качествено сено и фураж поне веднъж дневно. За да стимулирате агнетата към консумация на фураж, можете да поставите примамки (играчки), които да ги привличат.
  •  Удобства: Кошарата е желателно да бъде топла, чиста, застлана с дебел слой слама и защитена от течение, но да има и проветрение.
  •  Хигиена: цялото оборудване за хранене трябва да се почиства внимателно всеки ден и да се дезинфекцира поне два пъти седмично.
  •  Надзор: наглеждайте агнетата поне два пъти дневно, като следите здравословното им състояние и приема на храна.

Отбиването е възможно само след като агнетата имат достатъчно развит търбух. А развитието на търбуха зависи от консумацията на стартерни и груби фуражи, което трябва да започне, колкото е възможно по-рано. Агнетата приемат незначителни количества стартерни фуражи през първата и втората седмица от техния живот. Малките агнета не обичат ситните брашнести фуражи, затова заложете на гранулирани такива. Най-добре е да се дават гранулирани стартерни фуражи или гранулиран протеинов концентрат, комбиниран с цяло зърно (за предпочитане царевица). Стартерните фуражи TopMix® и концентрати ProteMix® на HL-TopMix са специално разработени, за да отговорят на нуждите на младите животни за постигане на отлични резултати. А залагайки на Panto® Lambmilk, млекозаместител с 50% сухо мляко, гарантирате успешен старт на вашите животни.

Следвайте нашите инструкции как да осигурите добре приготвен млекозаместител, който агнетата да приемат с удоволствие.

Инструкция млекозаместител:

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук