Копитен гнилец и гангренозен мастит – кои сте вие?

0

КОПИТЕН ГНИЛЕЦ И ГАНГРЕНОЗЕН МАСТИТ ПРИ ОВЦЕТЕ

Водещо място в инфекциозната патология при овцете заема
копитният гнилец. Той има широко разпространение в стопанствата и нанася значителни икономически загуби. Млечната продукция спада с около 20%, вълнодобива спада с около 25% и влошено качество, изоставане в растежа и развитието, принудително клане на болните, раждане на нежизнеспособни приплоди, разход на много финансови средства.
В неблагополучните по отношение на копитният гнилец стада, заболеваемостта е от 10 до 30%, а в отделни ферми – повече от 50%.
Обикновено заболяването се проявява през есенно–зимния и зимно–пролетния сезон. Съществена роля като източник на инфекцията играят болните овце, като в заболелите копита на животните причинителят на заболяването запазва жизнеността от 1,5 до 3 години.
Голямо значение за възникването и разпространението на копитният гнилец при овцете имат предразполагащите условия: животните се държат продължително време във влажни и нехигиенични обори, пасат в мучурливи пасища, травматизират се и се нараняват при движение по каменисти места, стърнища и тръни.Често при продължителен оборен режим настъпва неправилно израстване на копитото,появяват се пукнатини по него и нараняване по време на неправилно подрязване.
При комплексното и постоянно въздействие на тези фактори при наличието на масово заразоносителство и инфектиране на околната среда,заболяването приема стационарен характер на проявяване.
Предразполагащи условия,които водят до намаляване на общата и локалната резистентност на животните е грешки в гледането, храненето и експлоатацията на животните – храненето с недостатъчен и некачествен фураж с недостиг на витамини, макро – и микроелементи, поддържащи непропускливостта на епитела и здравината на копитния рог/витамин А и С,калций,фосфор,сяра и др./.
Заболяването може да се появи във всяко стопанство,в което се създават условия за намалена резистентност и без инфекцията да се внася отвън.Отначало заболяват единични животни,но по–късно се обхващат и другите.Широкото разпространение се дължи не само на въздействието на неблагоприятните фактори,но и на повишената вирулентност на причинителите след многократно препасирване.
С това може да се обяснят случаите на масово и едновременно заболяване на здрави овце,шилета и агнета,когато се вкарват в заразени помещения или се съберат с болни животни.В такива случаи заболеваемостта достига до 90–100%,а едновременно с това се повишава и смъртността.

Гангренозен мастит

 Щамът  Stafphlococcus aureus, който участва в състава на ваксина „Овикон“,  изгражда имунитет срещу болестта Гангренозен мастит. Това заболяване се явява при лактиращите овце и кози. То е тежко и протича с гангрена, най–често на едната, а понякога и на двете половинки на вимето. В много от случаите то довежда до смърт на животното. Повечето от оздравелите животни остават с трайни увреждания на вимето.

Признаци на заболяването:
– не допуска агнето или ярето да бозае,
– животното върви с разкрачени задни крайници,
– има промяна на цвета и мириса на издоеното мляко.

Предпоставки за поява на болестта са:
 – наранявания на вимето на овцете и козите на пасище с остра трева и бодливи храсти,
– грубо и непълно издояване на вимето.

Важно за стопаните е:
– да подържат висока зоохигиена,
– да дезинфекцират оборите, както и вимето на животните,
– да работят  с чисти  и дезинфекцирани ръце.

Решение
Ваксина „ОВИКОН“ освен за профилактика и лечение на копитен гнилец и нектобактериоза, практиката показва че благодарение на щама Staphylococcus aureus, изключително успешно решава и проблема с гангренозния мастит по овце и кози.

Ваксината може за се закупи  от дистрибуторите на ВМП или директно от вносителя след представяне на рецепта от лицензиран ветеринарен лекар.

Д-р Стойчев


Инактивна асоциирана ваксина против инфекциозни заболявания на крайниците при овце и кози (копитен гнилец и некробактериоза)

1 флакон – 100 мл 20 дози – 30 лева
ЗАБЕЛЕЖКА: Цената е без ДДС


За контакти : Минтех Ко ЕООД,
тел. 0888 53 47 09, 0888 928 102

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук