3 част / Агнилна кампания – хранене на агнета

0

Навършвайки  13-ти  ден, агнето  може да бъде научено да пие мляко от кофичка. Ако „бебето” не проявява интерес към млякото, трябва да навлажиете пръста си с него и да го оставите да ближе. Постепенно животното ще разбере, че млякото може да бъде изтеглено от кофичката.

До двуседмична възраст не се препоръчва на агнето  да се дава допълващи храни, ако се хранят с майчино мляко. На агнетата с изкуствено хранене могат да се предлагат нови продукти още 11 дни след раждането. Като хранителни добавки използвайте:

  • мокри смеси от пшенични трици и овесени ядки (не повече от 20-30 грама),
  • влажна храна.

Започвайки от двуседмична възраст, ако е възможно да се предлагат на агнета кореноплодни в смачкана форма на малки порции (до 50 грама). Ако продуктът се абсорбира нормално, обемът на кореноплодите постепенно се увеличава. Когато агнетата навършат 21 дни, си струва да въведете в диетата  сено, силаж, смлян овес.

Пълен преход към храна за възрастни се случва до 4 месеца. През втория месец от живота му, земеделският стопанин трябва да приведе дневното количество концентрати в диетата на животните до 150 г, докато делът на сочните фуражи на ден трябва да бъде около 300 г. След това пропорцията на концентрирания фураж постепенно се довежда до 200-220 г, а сочните – до 500 грама. На възраст от 4 месеца агнетата трябва да получават най-малко 300 g концентрати и 800 g сочна храна.

Ако овцете не хранят агнето, не се отказвайте. Има вариант да опитате да поставите агнето под  други кърмещи овце. Ако това не е възможно, тогава трябва да ги храните изкуствено, като използвате краве, козе мляко или специална млечна формула за агнетата. Основното условие за нормалното развитие на животните е да получат първата порция коластра в рамките на 24 часа след раждането.

Хранене на агнета без майки

Половин час след раждането, новородените са готови за първата порция коластра в живота си. Въпреки майчинския инстинкт, заложен от природата, понякога този механизъм се проваля и овцата отказва да храни агнето. Може да има няколко причини за такова недостойно поведение:
– първо раждане
– мастит
– раждане на 2 или повече малки в едно агне.

Освен това, ако плодът не е правилно разположен, майката може да умре при раждането.

Ако агнетата останат без майка, трябва да им се осигурят подходящи грижи:

  • помещението трябва да е сухо и чисто. Имунната система на новородените през този период е много слаба, затова е необходимо да се извърши набор от санитарни и хигиенни мерки, т.е.
  • температурата на въздуха в помещението не трябва да пада под +20 ° C,
  • хранилките и съдовете за пиене трябва да бъдат дезинфекцирани преди употреба,
  • Препоръчително е стриктно да спазвате хранителния план.

Най-добрият начин да помогнете на осиротяло агне,  е да го сложим под друга овца-майка. Необходимо е внимателно да се повери новороденото на новата майка: всяко животно може да различи потомството си от непознатото по мирис. За да успее процесът на „трансфер“, трябва да направите малко трик и да намажете новороденото с околоплодна течност на бъдещата бавачка.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук