Млякото излиза на светло

Овце и кози.ком: Много пъти нашите фермери споделят, че в другите страни членки, към техните колеги, изискванията свързани с организацията на сектор мляко са по-малко. Вероятно в някои страни има такова нещо, но в крайна сметка всичко си идва на мястото. Спомняме си преди 15 години, при посещението на една голяма мандра в Германия, как управителя ни сподели, че има човек, който е длъжен да изпраща десетки справки за месеца. Още повече, че тогава действаше и млечния борд. У нас се изпълнява регламентът за качеството на млякото, т.н.  Модул мляко, отдавна и мандрите всеки месец изпращат количествата млека, които са обработени, със съответния произход и вид. Сега при нас въпросът е тази информация да бъде още по-подробна и достоверна. И без това се плаща на човек, да имаме информация на база, на която да може да се направи достоверен анализ.
Не така обаче стоят нещата в Испания, която преди нас е членка на Съюза.
Какво се случва там по тези въпроси.

Министерският съвет одобри кралски указ, който ще измени Кралски указ 319/2015 с цел увеличаване на информацията, предоставена в момента от първите купувачи на мляко. Всъщност въвежда се в изпълнение Регламент на ЕК известен под името  „Регламент за прозрачност“, който включва нови задължения за предоставяне на информация за операторите от различните сектори на хранително-вкусовата промишленост и за органите на Държавите-членки.

Първите купувачи на краве мляко трябва да докладват от следващия месец за неговия състав:  мазнини и протеини, производството на биологично сурово мляко и цената му; в случай на овче и козе мляко тази информация трябва да бъде предоставена от януари 2022 г. Тази нова информация трябва да бъде включена от първите купувачи на мляко в базата данни на единната информационна система за млечния сектор, INFOLAC, в следващото изявление през февруари.

От своя страна Генерална дирекция „Земеделски производства и пазари“ ще отговаря за предаването на следната информация на Европейската комисия:

  • Месечни доставки на сурово краве мляко.
  • Средно съдържание на мазнини и протеини в тези доставки.
  • Месечни доставки на био сурово краве мляко
  • Средна цена на суровото краве мляко.
  • Средна цена на органично сурово краве мляко.

Указът включва и допълнителна разпоредба за задължителното посочване на произхода на млякото, използвано като съставка при етикетирането на млякото и млечните продукти.

Анализът на въздействието на тази мярка, която е в експеримент  от две години, е  положителен. Потребителите, които придават голямо значение на произхода на продуктите, които купуват, така и операторите на хранителната верига, които защитават приемствеността на този регламент, подкрепят инициативата.

В този контекст млечните индустрии признават, че купуват повече испанско мляко за своите продукти и производителите на млечни продукти се гордеят, че Испания е страна, която защитава този тип етикетиране.

Източник:МЗ на Испания

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук