Лоши прогнози за бъдещето на животновъдството

Има малко сектори, които са толкова иновативни, колкото хранителната промишленост. Хартия и брашно от морски водорасли, месо от лабораторна колба… Това, което изглежда странно или пресилено днес, може да бъде ежедневно рутинно утре.

Двама експерти от Института за изследване на селското стопанство, рибарството и хранителната промишленост във Фландрия, анализират храната на бъдещето.
Какво ще ядем през 2030 г.?
Експертите показват седем тенденции, които все още са на хартия, но скоро ще бъдат разпространени.

Хранителната система и нарастващата световна популация, се движат срещу границите. Въздействието върху климата, ще бъде важен двигател за иновациите. Освен това, се наблюдава нарастващата тенденция на здравословни проблеми, свързани с храните.

От една страна има недохранване, особено сред нарастващата група възрастни хора. От друга страна, има прехранване, което води до увеличаване на разстройствата. Помислете за затлъстяване, диабета и сърдечно-съдови заболявания.

Основни тенденции
Едно нещо, според експертите е ясно: в рамките на няколко десетилетия това, което ядем и как се произвежда, ще изглежда различно. Как ще изглежда устойчивата храна в бъдеще? Специалисти на ILVO Херман и Кътлен Кюдизер очертават най-важните тенденции.

Екологично отговорна храна
Променящият се климат ще окаже огромно въздействие върху хранителната система. Потребителят изисква повече местни продукти, а новите технологии трябва да отговарят на изискванията за устойчивост.

Използване на остатъчните потоци възможно най-оптимално в стремежа да се постигнете кръгова икономия
Отпадъците от растителни отпадъци могат да бъдат подходящи за приготвяне на месни заместители.

По-малко животински протеини
Консумацията на животински протеини ще намалее. Тази тенденция вече е очевидна. Налице е нарастващо търсене на висококачествени растителни хранителни продукти.

Персонализирано хранене
Подходящо за възрастта и начина на живот на всички.

Маркетинговата политика
Не можете да принуждавате хората да ядат по-устойчиво. Потребителят е интуитивно ръководен от офертата.

Насекоми и морски водорасли
Сега все още има много скептицизъм и отвращение от насекоми. Очакванията са, че това ще се промени през следващите години.

По-добра безопасност на храните
Контролът ще стане много по-изтънчен и прозрачен.

Govedovad.com

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук