2 част / Агнилната кампания – хранене на проблемните агнета

След първата част на материала как да отгледаме проблемните агнета на английският специалист д-р Елиът, ни запознава и как да ги храним.

1 част / Агнилна кампания – проблемните агнета

Основни правила за хранене на агнета

Осиротели агнета са напълно беззащитни, имунната им система е много слаба. Като се има предвид това, важно е да им осигурите комфортни условия на живот –  да се настанят в сухо и топло помещение с добра вентилация.

Ако майката или друга овца не приемат агнето, ще трябва да го нахраните от бутилката. Бутилките и приборите трябва да бъдат дезинфекцирани – третирани с вряла вода или пара, за да убият микробите. Всяка патогенна микрофлора може да навреди на новородените и те могат да се разболеят и да умрат.

Внимание! Агнетата се хранят с варено мляко, въпреки факта, че съдържа по-малко витамини от суровото.

Агнето, което е на изкуствено хранене, не трябва да преяжда. В противен случай съществува риск от спиране работата на стомаха, а това е опасно за новороденото. В същото време, обаче агнето  не трябва и да гладува. Важно е стриктно да се спазват правилата и нормите за хранене на малките, тяхното здраве и живот зависят от това.

С какво и как да се храним?

В първия ден от живота си агнето със сигурност трябва да получи порция коластра от овцата. Ако това не се случи, имунната му система няма да може да устои на вируси и бактерии. Вероятно е, агне, което не е пило коластра, няма да доживее до зряла възраст. Само след пиене на коластра, бебето може да бъде прехвърлено на изкуствено хранене.

Краве или козе мляко

Ако не е възможно храненето на осиротялото агне с овче мляко, тогава се използва краве или козе мляко. Съставът му е различен от овчето, но ако няма избор, ще трябва да използвате наличното. Кравето или козе мляко може да се предложи на агнешкото 5-6 часа след като е получило коластра.

Храненето е 5-6 пъти на ден. Кипнете млякото, след това охладете до температура 37-38 градуса, дайте го от бутилка. Подходящ е контейнер с гумен биберон, предназначен за малкото. Преди всяко хранене шишето, биберона и съда за варене  трябва да се изплакват с вряла вода. Бутилката не трябва да се държи твърде високо, така че да е удобно да пие.

Заместител на овче мляко

Ако можете да закупите заместител на овче мляко за осиротели агнета, този вариант на храна е за предпочитане. Съставът му е правилно балансиран и възможно най-близък до естествен. Може да се намери в два варианата.

  • за агнета под 15-дневна възраст,
  • за агнета, по-стари от 15 дни.

Разликата е, че заместителя за новородени съдържа повече мазнини, а млякото на прах за по-стари агнета съдържа повече протеин. Освен всичко друго, витамините и минералите са част от агнешката формула за агнетата.

През първите 14 дни

На възраст до две седмици агнетата трябва да получават само мляко или негов заместител. Храненето се извършва 6 пъти на ден на равни интервали. Ако използвате краве мляко за хранене, през първата седмица от живота, обема на порцията е 180-200 мл. Започвайки  втората седмица от живота, агнетата преминават  на пет хранения на ден, докато размерът на порцията се увеличава до 350-400 мл мляко.

Ако агнето се храни с млекозаместител схемата е :

  • от 1 до 5 дни живот, храненето се извършва 5-6 пъти на ден, като се предлага 125-150 мл млечна смес,
  • от 6 до 15 дни, броят на храненията се намалява на 4-5 пъти, а обемът се увеличава на 250 мл,
  • от 16 до 40 дни, агнетата се хранят три пъти на ден, което им се дават 450-500 мл заместител на млякото.

Хранене на агнето с фуражи

Започвайки от 10-ия ден след раждането, на агнетата може да се предложи малко количество сено от люцерна и смесени фуражи, след като сте го запарили.

Внимание! Въвеждането на нови храни в диетата на бебето трябва да бъде внимателно. Важно е да наблюдавате реакцията на животното.

Източник: bornpottytrained

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук