Хуманно ли е хуманното отношение към животните

0

През последните години хуманното отношение към животните, стана водещ фактор при отглеждането на животните. Всичко това се използва много умело от най-различни организации, фирми и политици. След първите стъпки на еуфорията хуманно отношение, повечето фермери и специалисти започнаха да изпълняват поставените изисквания.
Сега обаче, сякаш идва отрезвяването по някои въпроси и се задава въпросът – хуманно ли е хуманното.

Преди да минем към животните, искам да кажа за един истински случай имащ отношение към хуманното отношение. Разказа ми го един много добър педиатър преди доста години. -„ Една майка, непрекъснато водеше детето си на преглед. Просто през седмица. Това дете непрекъснато боледуваше. Най-вече имаше хранителни разстройства. След разговор с майката разбрах, че всеки плод, които се дава на детето се мие старателно с веро  и се изплаква  обилно. Накарах я постепенно да премине към стандартното измиване на плодовете и резултата след няколко месеца беше налице.”

Оказа се,че и при обезроговяването на телетата и обезопашаването на агнетата има подобна аналогия. Животните страдат повече при пълна упойка, при изпълнение на тези операции, отколкото при локална или дори без такава

 Защо се режат опашките на агнетата

В новите изисквания за хуманно отношение към животните има и интересни определения, като „ БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА ЕДРИЯ РОГАТ ДОБИТЪК ПО ВРЕМЕ НА КЛАНЕ”.
Но нека разгледаме въпросът „хуманно ли е хуманното”.

Отговор на този въпрос дава испанския ветеринарен лекар Луис Маяйо (професор. Катедра по патология на животните. Факултет по ветеринарна медицина. UNIZAR)

„Неправилно изготвено законодателство за хуманно отношение към животните ни принуждава да стресираме и да накараме животните си да страдат повече в сравнение с традиционните процедури, тези, които нашите фермери винаги са прилагали … Истината изглежда като усукване на езика, но е твърдение. Изглежда лъжа, но когато търсим хуманно отношение към животните и го бъркаме с това, което смятаме за хуманно отношение към хората, ние непрекъснато прецакваме животните. Ето защо  настоявам, колкото и тежко да изглежда, за истинската НАУКА да се преразгледа наново.

Отдавна не съм съгласен с някои законово установени доктрини за хуманно отношение към животните. Виждал съм интервенция върху животните с впечатляваща елегантност и лекота, когато фермерът е  истински професионалист. Много от използваните методи не са   толкова стресиращи и болезнени, че да се узакони необходимостта от анестезия при обезопашаването или обезроговяването.. Никога не съм го разбирал, въпреки дългогодишния си опит и видял хиляди  беззащитни животни, пробудени от упойката.

Участвах в проект за стреса при обезопашаването на агнетата без и с упойка, без излишни украшения /пръстени/ и прилагане и оценка на локален анестетичен /упоителен, обезболяващ, наркотичен/ продукт, приложен след ампутация. Работихме в истинска ферма, с истински овце и истински овчари и всички тези параметри, които могат да бъдат променени във физиологията или патологията на тези животни, бяха измервани и ни дадоха научно обективни данни.

Ето и  заключенията:

  1. Поведението, показано от агнетата, подложени на обезопашаване чрез операция и под обща анестезия, разкри по-големи признаци на болка и дискомфорт от традиционното рязане.
  2. Локалната анестезия, представена от местната упойка, може да бъде алтернатива на общата анестезия, ако се използва непосредствено след процедурата, като действа директно върху нервните влакна и травмираните тъкани, тъй като помага за смекчаване на произведената болка.
  3. 82% от агнетата в проучването са имали инфекция на раната след процедурата за премахване на опашката (не се използва антибиотик, за да се избегне неточноста на резултатите). Процента е по-висока при рани, на агнета, подложени на хирургически метод с обща анестезия.
  4. Кортизолът изглежда добър показател за стрес, но не е толкова надежден за болка, докато серумният амилоид би бил по-свързан с болката и последващото развитие на нараняването.

Необходими са повече изследвания по този въпрос, тъй като действащото законодателство изисква анестезия и, но от нашите изследвания се вижда,че общата анестезия е по-болезнена процедура от традиционното премахване на опашката.

Моето заключение е логично, законодателството за хуманно отношение към животните, когато е неразбрано, ни принуждава да стресираме и да накараме животните  да страдат повече в сравнение с традиционните процедури, тези, които винаги са били прилагани от нашите фермери, които са се грижили за животните си.

Всички промени, без основа, без подкрепата на науката, са абсурдни и могат да ни доведат до създаване на дискомфорт при животните.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук