Защо се режат опашките на агнетата

     В статията:

Агнилна кампания – режехме опашки

Ви разказахме, как в миналото, се обработваха агнетата, след раждането.
Сега ще ви запознаем, какво правят овцевъдите по света. Според изследване, на Агенцията  за здравето на животните, в САЩ през 2002 г. 91,7% от агнетата са обезопашени и 77,4% от агнета са кастрирани.
Обезопашяването на агнетата, подобрява здравето и благосъстоянието им. Предотвратява натрупването на фекална маса на опашката, и задните крака на животното. Улеснява наблюдението на вимето на овцата, и откриването на потенциални проблеми.
Някои пазари (купувачи на агнета) дискриминират агнета с опашки, тъй като опашката понижава добива на агнешкото, а отстраняването на опашката, по време на обработката, изисква допълнителен труд. От друга страна, етническите купувачи на агнета, често предпочитат агнета с опашки.
Някои производители на агнешко месо,, не приемат тази теория за рязането на опашките, като казват – опашката на овцете не пречи на размножаванет, тя предпазва вулвата и вимето от екстремни температури. До известна степен овцете използват опашката си, за да разпръснат изпражненията си. Изследователите от Нова Зеландия са установили, че овцете с къса опашка имат по-високи нива на карценом на вулвата

Методи за отстраняване на опашките
Най-лесният и най-общ метод за премахване на опашката, е използването на гумен пръстен, които се слага на опашката, като се използва инструмент elastrator. Пръстена прекъсва кръвоснабдяването на опашката и тя пада от 7 до 10 дни. Някои животновъди отрязват опашката, преди да падне, за да предотвратят потенциални проблеми.
Слагането и прилягането на пръстена причинява болка на агнето, но болката е краткотрайна.

Използването на локален анестетик, като лидокаин, може да се използва за намаляване на болката, чувствана от агнето. Обаче, това обикновено не е практично, тъй като лидокаинът не се предлага за закупуване на извънборсовия магазин. Само ветеринарните лекари могат да предписват употребата на лидокаин.
Агнетата трябва да са на възраст най-малко 24 часа, преди да се поставят пръстените. Този метод,  трябва да се прилага само през първата седмица от живота на агнето. Има закон в Англия, който ограничава слагането на пръстен до първата седмица от живота на агнето. Когато се използват пръстени за прекъсване на опашките, е много важно агнетата да бъдат защитени срещу тетанус, тъй като гуменият пръстен създава анаеробна (без кислород) среда, която е благоприятна за тетанусни организми.

 Други методи за премахване на опашката


Елекрическият докер намалява и кауеризира опашката едновременно, и е може би най-хуманният метод за премахване на опашката.
Може да се използва и при по-стари агнета.

 

 

Емускулаторът има механизъм за рязане и смачкване. Механизмът на смачкване затваря кръвоносните съдове на опашката, разкрити от  режещият ръб.  Емаскулаторът след използване трябва да се остави на опашката за около 30 секунди, за да се предотврати кървенето.

Бурдизо е подобен инструмент на емаскулатора, с изключение на това, че няма механизъм за рязане. Трябва да се използва най-напред нож за да се отреже опашката (в рамките на Burdizzo), което смачква кръвоносните съдове, и предотвратява кървенето. За агнета трябва да се използва “бебе” (9 инча) бурдизо.

Опашката може да бъде отрязана и с нож. Тази техника обаче не се препоръчва, тъй като може да причини прекомерно кървене. Нито пък е хуманно. Има и още по-жесток начин на обезопашаване на големи агнета, като с двете ръце се хваща опашката и с ръцете се завъртат в обратна посока.

               Инструмент “всичко в едно”                            Еластратор

Колко дълга трябва да е опашката ?
Има противоречия по отношение на това, колко дълга трябва да остане опашката. В Англия законът е, че опашката трябва да се оставя толкова дълга, колкото  да може да покрие ануса и вулвата на овцата. В повечето други държави следват подобни практики.
Американската асоциация на овцевъдство, препоръчват опашките да бъдат отстранени не по-малко от 5-6-я прешлен, защото по-късите опашки  от това, може да доведат до повишено разпространение на ректални пролапси. Това е така, защото при обезопашавене,  може да се увредят мускулите и нервите, използвани от ануса на агнето.
Агнетата трябва да бъдат обезопашени до навършване на 6 седмици, независимо от използвания метод. Ако по-възрастните агнета и зрелите овце трябва да бъдат обезопашавани, процедурата трябва да се извърши от ветеринарен лекар, който използва обща анестезия.

Овцевъд & Козевъд

5 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук