1 част / Михаил Михайлов: Можем, но ще трябва още

 Преди нова година е най-добре да се говори повече за постигнатото и бъдещето и по-малко да се критикува. Постигнатото е благодарение най-вече на труда на фермера и доброто управление на фермата. Не трябва обаче да подценяваме и детайлите в това управление – информацията. Списанието Агро Пари е именно такъв източник на информация и съвети, които се ползват от фермерите и резултатите не закъсняват.

Ние имаме много успешни фермери и много малко успешни организации на фермерите. Ето защо, ще се опитам да Ви представя една Развъдна асоциация, която приключва годината с много добри резултати.
Става дума за Националната развъдна асоциация на Монбелиард и Симентал. Членовате са изключително единни, правилата са точни и ясни. Всичко е на масата, обсъжда се от всички, гласува се от всички, изпълнява се от всички. Няколкото „трънчата” които е имало в началото, сами са напуснали, защото не са намерили ”почва” за виреене.

Председател на асоциацията е г-н Атанас Атанасов. Това му е тринадесетия пореден доклад от създаването на асоциацията, който той чете. Този път числото тринадесет не изигра никаква негативна роля. Напротив, отчетоха се страхотни резултати на фона на сегашното ни говедовъдство. Най-важното, което се случи по време на събранието бе, връчването на документ, че нашите Симентали са приети в редиците на Европейската федерация на Симентала и веча са пълноправни нейни членове.
Резултатите са отлични. Ръст за една година на средната млечност със 188 кг при Монбелиард и е такава от 6845 кг за 305 дни лактация. При Симентал средната млечност е 6081 кг с ръст от 150 кг в сравнение с миналата година. И при двете породи има минимално увеличение на мастните вещества и протеина. Например при Симентала имаме 4.13 % м.в +0.07% и протеин 3.36% + 0.03%.

Кои са първенците за 2020 г.

Монбелиард. С най-висока средна млечност е фермата в село Осоица, общ. Елин Пелин – средна млечност от крава – 9169 кг с 3,80% МВ и 3,19% БВ. С лактация над осем тона са фермите в село Борима, общ Троян – 8253 кг /3,90:3,31/ и село Златовръх, общ. Асеновград – 8230 кг /3,58:3,42/.

Кравата – първенец на породата Монбелиард е АНГЕЛИНА BG31486342, която на четвърта лактация е постигнала 12 834 кг с 3,73% МВ и 3,24 БВ.

Симентал. С лактация над осем тона са фермите в село Столетово, общ.Карлово – 8606 кг с 3,86%МВ и 3,10%БВ и в село Боерица, общ.Ихтиман – 8279 кг с 3,99%МВ и 3,37%БВ

Кравата – първенец при порода Симентал е BELLAAT 745101729, която на втора лактация е постигнала 11304 кг с 3,94% МВ и 3,42% БВ.

В публикуваната таблица някои виждат цифри, но аз виждам пари. Нали и името на нашето списание е Агро Пари, за да се помогне на нашите читатели да ги спечелят, както казахме вече.

Какво ни говорят цифрите. Много добра заплодяемост на кравите. Намален разход на сперма и разходи за осеменяването. Все пак една доза сексирана сперма от Елитен бик струва около 50 лева. Но тук въпроса не е само в дозата.
Сервиз периода и сухостойният период е възможно най-добрия, защото всеки ден в повече носи разходи за фермата. За калвинг периода – дните между отелванията, постигнатите 368 дни в едната ферама и 368 в другата е отличен резултат. Това е един показател, които нашите говедовъди малко следят, но това е барометъра за успеха на фермата. Приближиш ли се до 400 дни калвинг период, камбаната вече трябва да бие за фермера и той да почне да „сканира” факторите имащи отношение към заплождането. 410 дневния период вече ще коства доста пари на фермера за излизане от ситуацията. Ако периода между отелванията мине 420 дни нещата са изключително сериозни, фалита е сигурен и е по добре да се затвори фермата.

Отличниците:

Монбелиард Симентал
с.Гъбене с. Дъбница
48 месеца Средна възраст 48 месеца
2,1 броя Среден брой лактации 2,3 броя
1,4 броя Брой осем за 1 отелване 1,3 броя
77,27 % Плодовитост 2020 г. 72,92 %
70 дни Сервиз период 86 дни
355 дни Калвинг период 368 дни
69 дни Сухостоен период 71 дни

В тази таблица виждате страхотни резултати, и се чудя защо никога такива фермери, постигнали подобни резултати, не стават фермери на годината, а купите отиват в мастити фирми и фермери. Колко хубаво би било, ако някой се сети за тези фермери, които имат отлични постижения в говедовъдството. Там някъде в Европа, обаче го правят. Фермите се разделят на групи според броят на животните и съответно състезанието е между равни. Това е най-престижната награда за животновъда. Банкет разбира се пак има, но баницата е за всички.

На какво се дължи успеха на фермерите от тази асоциация, казва г-н Атанасов:
– „Причините за добрата, бих казал дори много добра средна млечна продуктивност на фона на средната за страната са няколко:
Първата е повишеният относителен дял на вносните животни. През последните няколко години, чрез внос на чистопородни юници от Австрия, Франция и Германия у нас се създадоха и подържат елитни стада.
Втората е използването на семенен материал от високопродуктивни бици.На практика във всички контролирани стада получените приплоди са дъщери на Елитни, известни бици.
Третата са подобрените условия на отглеждане на животните и доброто управление на стадата.
Въпреки че съм поставил това като трета причина, за мен тя е основна и най-важна за постигане на много добрата продукция. Истината е, че без добри условия на отглеждане, балансирано и правилно хранене, и добро управление във фермите, вносът и добрата генетика не биха имали никакво значение. Радостно е, че все повече членове на НАРМС осъзнават тази азбучна истина и влагат не малко сили и финансов ресурс в подобряване на условията на отглеждане, обучение на персонала, използване на балансирани дажби и инвестиции в техника за производство на качествени груби фуражи.”

От гореказаното става ясно, че нашите фермери се справят успешно с отглеждането на кравите. Обаче, Европа се променя под натиска на коронавируса, от промените в климата, от претенциите на многобройните организации, които искат все нещо. Промените са много и всичките свързани с пари.

Какви са новите предизвикателства пред животновъдите. Как ще ги приемем. Как ще ги изпълним. Трябваше да минат доста години след влизането ни в ЕС, нашите животновъди да променят манталитета си на мислене и да разберат, че сме членове на това голямо семейство и искаме не искаме трябва да се съобразяваме и изпълняваме Решенията на Съюза. Особено когато това се отнася за земеделието, защото с неговата продукция се изхранва населението както на ЕС така и на земята. До преди известно време и аз си казвах, ”абе тези еврорегламенти няма да достигнат до нас”, но се оказа, че не е така. Много хора все още мислят така, но както се казва, обръча се свива все повече, и колкото повече се дърпаш и риташ става по-лошо.

следва…..

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук