Козите могат да бъдат идеален начин за подобряване на пасищата

 Началото на годината е идеалният момент да се замислим, какво да подобрим във фермата. Защо трябва да се притесняваме за пасището за говеда? Решаването на този проблем е най-лесния. И ще го решат  козите.

Понякога районите, където говедата пасат, често са обрасли с много диви храсти,  или дива растителност. Козите могат да решат редица абсолютно неочаквани проблеми, като заместват намесата на фермера.
Изчистването на парче пасище, което е било обрасло от дълго време, или е било непроходимо, е неприятна задача за човек. Унищожаването на храстите и плевелите чрез използването на химически или механични методи, също не е най-добрата идея. Вместо това, можете да използвате перфектното почистване на козите. Те ще унищожат буквално всички нежелани растения – пасищата ще бъдат безпогрешно изчистени.
Същото важи и за залесените площи, които трябва да се трансформират в пасища и ливади. Козите ще извършват основното почистване, включително малки дървета, което значително ще улесни работата на фермера. Когато пръскането с хербициди не помогне, козата ще се справи.
Неотдавнашно проучване на “таланта” на козите в Западна Вирджиния, САЩ показва, че тези устойчиви животни намаляват храсталаците в зоната за тестване от 45% на 15% през годината. С последвалата паша на кози, в трудни райони, в продължение на 5 години, свръхрастежът на храсти и малки дървета по скалите е намален до 2%.
Когато пасището е готова за паша, и кравите се пуснат, козите все още могат да действат като почистващи средства. Те ще облекчат района от твърди плевели и всичко, което говедата не могат да ядат. Ако на пасищата има дървета или големи храсти, козите няма да им позволят да израстат нови клони и издънки.
Ако човек работи, това ще отнеме по-малко време за тази работа, но работата на козите е много евтина, те са в състояние постоянно “да работят”  дълго време без намеса на фермера.
Сътрудничество в пасищата
Не всички растителни треви на пасището се услаждат на прежимните животни от различните видове. Кравите са много придирчиви. Векове наред човечеството решава този проблем, като държи няколко вида животни на едно пасище. Независимо от факта, че методите за химическо унищожаване на плевелите са заместили този метод, напоследък той отново е  използван.
Какви са основните му предимства? На първо място, по-добро качество на пасищата, най-добрият асортимент от билки, по-равномерно паша, голяма печалба от повърхността, контрол на растителност, намаляване на броя на паразити в стомашно-чревния тракт на животните, голям потенциал за печалба.
Много проучвания потвърждават, че когато овцете, козите и кравите се пасат заедно на пасището, печалбата е много по-висока.
Диетичните предпочитания за кози и крави
• кози – 20% трева, 20% плевели, 60% гъсталаци;
• крави – 70% трева, 20% плевели, 10% гъсталаци.
Това разделение ясно показва, че и двата вида могат да съществуват съвместно и да не се конкурират помежду си.
Друго предимство на едновременната паша на кози и едър рогат добитък е намаляването на броя на гастроинтестиналните паразити. Паразитите, които засягат стомашно-чревния тракт на кравите, се консумират от кози.По този начин пашата на тези видове заедно, може да се счита за бавна дехелминтизация, тъй като популацията от паразити постепенно намалява.

Предимствата на паша на кози с говеда могат да засенчат от  два малки проблема – първо, трябва да се купуват кози; на второ място,  ще трябва да се изградят ограда за да не избягат козите.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук