Бутикови сирена – от овче мляко

време за прочит: 1 минута

Idiazabal е пресовано сирене, произ-ведено от непастьоризирано овче мляко, обикновено от овцете Latxa и Carranzana в Страната на баските – Испания. Прави се понякога  опушено, но обикновено не е.

Сиренето е ръчно изработено и покрито с твърда, тъмнокафява, негодна за консумация кора. Отлежава няколко месеца и развива орехов, маслен вкус, яде се прясно, често със сладко от дюли. Ако остарее по-дълго,  става твърдо, сухо и може да се използва за настъргване.

Наименованието за произход за сиренето Idiazabal е регистрирано през 1987 г. и определя основните регламенти за производство на продукта. Обикновено се използва непастьоризирано мляко от породата овце latxa, въпреки че в някои случаи стандартът разрешава използването на мляко от порода Carranzana. Испанският стандарт също така предвижда млякото да се подсирява с естественото агнешко сирище и позволява външно пушене на сиренето.
Напоследък някои фермери от Страната на баските започнаха да използват за направата на тези сирена кръстоски с овцете Assaf, за които някои твърдят, че не отговарят на наименованието за произход за сиренето, традициите винаги са това – което са.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук