1 част / Агнилна кампания – проблемните агнета

0

Време за прочитане: 2,5 минути

Ovce & Kozi.com: В разгара на агнилната кампания сме в полските райони на страната. Зимата дойде, но така е по-добре, отколкото лигавото, кишаво и дъждовно време. Който си е направил трудът да направи нещо от това, което съветвахме преди един месец , днес се радва на пълна кошара с агнета. По време на тази кампания най-важното е как ще се отнесем към т.н проблемни агнета.
В няколко материала ще ви запознаем със с мнението по този въпрос на английския лекар д-р Елиът.  Великобритания е страната в Европа, в която се отглеждат най-много овце, произвежда се най-много месо, развъждат се най-добрите месодайни породи.

Д-р Пипа Елиът е ветеринарен лекар с над 30-годишен опит във ветеринарната хирургия и лечението на домашни животни.В написването на тази статия той е използвал 28 източника.

Понякога се налага да храниш агнето от бутилката. Агнето може да е сираче, ако майка му умре при раждането или просто го отхвърли по някаква неизвестна причина. В този случай е необходимо да се нахрани  възможно най-бързо, така че то да оцелее. При храненето трябва да спазвате определени правила.

Защо овцата не дава на агнето да сучи?
Има различни ситуации, когато една овца не може или не иска да храни потомство си.

  1. Липса на майчински инстинкт. Поради неопитност при някои овце, след първото агнене майчините чувства не се събуждат веднага. Те отблъскват агнетата и не ги допускат до вимето си.
  2. Многобройно потомство. Ако една овца е родила 2-3 агнета, а не само едно, тя може да избере най-силното агне да го храни, докато не позволява на другите да идват при нея.
  3. Проблеми с вимето. Ако овцата има оток или възпаление на вимето, изпитва болка по време на хранене на агнето. В този случай тя няма да го допусне под нея..
  4. Стрес. След агненето не е добре да се стресира животното – не трябва да транспортирате овцете, да сменяте мястото им на пребиваване, в противен случай майката може да откаже да храни малките.
  5. Овцата умира след агнене. Тази ситуация понякога се случва поради трудно раждане или заболяване.

При такива и други подобни случаи, моят съвет е:. Ако по някаква причина овцете не хранят своето потомство, струва си да опитате да сложете проблемните агнета при друга овца.

Как да преместим проблемни  агнета при друга овца?

Ако във фермата има проблемни овце, то има вероятно и други майки, които пък могат да приемат изоставените агнета. През първите 18-24 часа от живота си, новородените трябва да получат порция коластра, в противен случай, те ще бъдат нежизнеспособни и със слаб имунитет.
Начините за прехвърлянето  на проблемните  агнета на кърмеща овца не винаги са ефективни, но понякога помагат да се спасят тези агнета. Обмислете ги:

  1. Намажете проблемното агне с околоплодна течност или мляко на новата майка. Тогава то придобива миризмата на приемната майка, което увеличава шансовете тя да го приеме.
  2. Чуждото агне се къпе във физиологичен разтвор, за се да премахне напълно миризмата на майка му от тялото. След това тялото му се натрива както вече казахме с околоплодна течност или мляко на „мащехата”.
  3. Овцете с голяма млечност, които могат да хранят няколко агнета, са вързани, главите им са фиксирани така, че да не виждат и да миришат  миризмата на други агнета, които са прикрепени към тази „дойка”. Агнетата (нейни и чужди ) имат непрекъснат достъп до цицките и получават нужното количество мляко. След няколко дни овцете обикновено приемат непознатите агнета.

Поставяне на чужди агнета на кърмеща овца

Използвайки тези методи, не винаги е възможно да осигурите на новородените мляко, но въпреки това съществува риск от неуспех. В този случай трябва сами да нахраните агнетата.

Източник: bornpottytrained

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук