Необходимостта е майка на всички изобретения

време за прочит: 1,5 минута

Кой земеделски производител на домати не си е мислил, как да спре гниенето и да запазите реколтата си по-дълго?
Един фермер от Бурунди, е открил начин, като употребява …..обикновена пепел.
Не се притеснявайте, че попадането на пепелта в плодовете на доматите може ги повреди или замърси.
Необходимостта е майка на всички изобретения и Витал Ндувимана, потвърждава това правило. В продължение на години, този опитен земеделски стопанин добивал добра реколта домати от фермата си, но скоро те започвали да гният, и той не можел да ги запази по-дълго, за да ги продава в бъдеще и да печели от тях.
“Не можах да продам всичките си домати; Загубих почти половината от продукцията си. Още по-лошо, голяма част от нея продадох на ниска цена на пазара. Така че, през 2015 г. смятах, че може би трябва да намеря техника за консервиране на домати “, каза г-н Ндувимана, който отглежда домати на хълма Кабуйендж, в източната част на Бурунди.
Изобилието от домати в тази част на страната през август и септември е доста голямо, благодарение на подходящият климат. Но на земеделските производители им е трудно  да я запазят за по-късна продажба, когато цените са по-високи.

Доматите завършват с изгниване и земеделските производители понасят огромни загуби.
По този начин се появява необходимост от по-добро съхранение за реколтата.
След като прави опити да съхранява доматите си под земята, в глинени съдове, във вода, зарити даже в пясък или с няколко други техники, г-н Ндувимана все не можеше да спре гниенето.
Но след като държи доматите си близо до бананови дървета, те остават непокътнати.
Фермерът се запитва – Какво може да запази тези домати?
Забелязва, че има наличие на пепел в подножието на банановото дърво. Това го навежда на мисълта, че може да опита да съхранява повече домати в пепел, и останалото е…….. история.
Сега той посипва пепелта върху продукцията си, поставя доматите в картонени кутии и ги съхранява до шест месеца.
Тази иновация вдигна много шум в Бурунди, и земеделските стопани, са обнадеждени, че вече има начин с който на първо време да решават проблемите си и доматите да бъдат опазени за по-дълго време.
От своя страна Витал Ндувимана, който е предприемач, продължава да развива бизнеса си и дори печели конкурс за иновации, организиран от неправителствена организация, наречена Агакура.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук