Общество и фермери – 1:0

1

 Социологическите, поне  засега показват, че на обществото хич не му пука за фермерите. Магазините нали са пълни, какво ги интересуват напуканите длани и денонощния труд.
В тази връзка от една година в много европейски страни и САЩ се започна работа по едва ли не интегриране на двете общности. Фермерските организации в тези страни вече разбират, че без обществото трудно ще спечелят битката за по-добри субсидии, трудно ще се преборят с някои  нереалистични искания на защитниците на животните, новите хранителни продукти, които се появяват по рафтовете и нямащи животновъден произход. Ясно е и дори на децата, че при такава ситуация, джоба на фермера ще залепне.

Овцевъд & Козевъд

Едва ли ще коментирате горе казаното, като прочетете резултатите от едно проучване направено в Швейцария, при което са  интервюирани 1027 души на възраст от 15 до 74 години.  Проучването е извършено от (STS) и е проведено в периода от 2 до 12 ноември и са включени въпроси като: цицките често се запушват за да не капва и капка мляко от тях – правилно ли е. Вързано отглеждане ли трябва да се прилага при кравите, състоянието на оборите, обезроговяването и др.

Резултата е отчайващ за фермерите. Фермите за млекодайни животни получиха много малко гласове от анкетираните. Повече от 80% обаче искат да се прекрати млекопроизводството или поне да спрат финансовите средства, предоставени от федералното правителство и кантоните на фермерите.

Нашите животновъдни организации трябва веднага да започнат работа в тази посока, за да спечелят обществото. Трябва да се кандидатства за влизане в програма за разясняване на обществото, какво е това фермер.  Така, както имаше проекти от рода
– Аз консумирам българското и други,
да имаме и проект
– Аз съм приятел с българските животновъди.
Все пак някой трябва да  разбие мита за паркираните фермерски джипове пред Новотела в Пловдив

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук