Козите се увеличават рязко

време за прочит: 1,5 минута

ШВЕЙЦАРИЯ: през последните години козите в Швейцария рязко се увеличиха и техният брой значително нарасна  от 2000 г. насам.

Това се дължи най-вече на големия интерес към козето мляко, а през последните години и към месото. Вследствие на това, много швейцарски фермери разшириха или преустроиха фермите си.
Днес, от козите в Швейцария, се произвежда три пъти повече мляко, отколкото преди 15 години. Производството на чисто козе сирене, почти се е удвоило в посочения период. През 2020 г. са произведени 998 тона чисто козе сирене.

Козите се увеличават главно в райони, където има потенциални купувачи на козе мляко. В районите близо до Франция са и най-големите ферми до 500 бр. кози. Пионери в производството на козе сирене са регионите в Централна Швейцария.

Изискванията при отглеждането на козите, за всеки район са различни. В зависимост от това, все повече се наблюдават появата на нови икономически критерии, като количеството и качеството на млякото, производството на месо и управлението на ландшафта или дори красотата на животните.

 Броят на животните в родословната книга, също нараства, и все повече животновъди оценяват услугите на Асоциацията на швейцарските животновъди – козевъди. Тази Асоциация, не само води родословната книга, от една страна, а от друга – се ангажира за разрешаването на проблемите и  интересите на козевъдите.

Разбира се, по отношение на породите лидери са Саанската и Тогенбургската коза, но през последните години, неимоверно много се увеличи броят на козите от Планинската порода. През последните десет години това е най-известната порода в Швейцария.
На 1 юни 2016 г. записани в родословните книги са 8074 животни. Тази порода постига добри резултати по отношение както на количеството, така и на съставките на млякото.
Отглеждането на кози, стават все по-професионално.Това довежда и до високото качество на млякото и продуктите му. Козевъдите са притеснени, че по швейцарските магазини се продава и холандско козе сирене и се чувстват предадени от обществото.

Стандартите за трите основно развъждани породи са:
Саанска коза – мляко над 830 кг за лактация с масленост 3.42% и протеин 2.98%.
Тогенбургска коза – мляко над 740 кг  за лактация с масленост 3.56% и протеин 2.90%.
Планинска коза – мляко над 780кг за лактация с масленост 3.66% и протеин 3.13%.

 През последните години започна работа и по месно направление и се внесоха кози от породата Боер.

източник:Ordinäri Wochenzeitung

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук