Каталог на кочовете

0

Време за прочит: 2 минути

Ovce & Kozi.com: Независимо, че „похода”на много породи овце започва от Испания, едва ли испанците са най-добрите овцевъди в Европа. Истината е тази, че след напускането на Великобритания от ЕС, Испания е държавата с най-голям брой отглеждани овце в Съюза. Оказва се, че не само броят на овцете е голям. Голям е и броя на кооперативите на овцевъдите, голям е броя на колективите, които работят по селекцията на овцете.

Може би най-важното в развъждането е наличието не само на достатъчен брой кочове, а  на такива кочове, минали тестовете на съответните асоциации.
У нас вече се направи първата крачка. Имаме депа за доотглеждане на мъжките агнета за разплод. Имаме е център за ИО и тестаж на пръчовете – козевъдната асоциация на млечните кози. Но свършеното до тук е най-лесното, истинската работа сега почва и дано асоциациите да могат да се справят. Испанските овцевъди, които вече са минали този път преди няколко дена издадоха своя каталог за кочове, които ще се използват през тази година.
Вече „замирисва” на селекция.

Конфедерацията на породите  Latxa и Moruecos

представи новия каталог на кочовете от двете породи, които ще се използват тази година. Това си е показател за напредъка на селекционната програма за породите. В допълнение към представянето на мъжките, които са на разположение за осеменяване. Публикувани са и  резултатите от Програмата за селекция за различните признаци, с които се работи в момента: производство на мляко, състав на млякото и морфология на млечните жлези.

Има два типа кочове, които ще се използват в кампанията. Една група е на младите кочлета. За тях е наличен само индексът на родословието, получен като полусума от генетичната стойност на техните родители. С тези мъжки ще се извършват приблизително 120 осеменявания, разпределени върху възможно най-голям брой стада, за да се запазят около 20 дъщери.

Другата група кочове се формира от подобрителите. Кочове, които вече са оценени чрез лактациите и класификацията на дъщерите си. Тази генетична стойност се изчислява с по-голяма или по-малка точност, която се изразява в повторяемост и ще бъде толкова по-голяма, колкото по-голяма е наличната информация: брой дъщери, брой лактации на тези дъщери и брой стада, в които са разпределени.  Генетичните стойности за характеристиките на производството и състава на млякото и морфологията на млечната жлеза, ще бъдат обединени в генетичната стойност на коча.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук