Заслужено признание

Много животновъди, освен снимки, правят и паметници на най добрите си екземпляри. Това е нещо обикновено не само за  нашите Станциите за изкуствено осеменяване, където по правило на входа на станцията ни посреща склуптура на най-добрия бик. Също и много офиси свързани с животновъдството ни посрещат с керамични или бронзови изображения на крави рекордьорки  взели призове на изложения. Всъщност склупторите замениха препарираните животни.
У нас нямаме много паметници на животни. На входа на с. Веселиново Ямболско има една на коча Цанко и сякаш с това се изчерпва всичко.

В най-развиващата се държава по отношение на животновъдството в света – Беларус, обаче паметници на животни колкото искаш.
Кои са обаче най-известните паметници там.

Паметникът на кравата на Комаровския пазар е единствения в Беларус. От само себе си се разбира, защо е издигнат този паметник – благодарение на това животно беларусите имат продукти, които са здравословни, които изобилстват по рафтовете на магазините и  дават на страната значителни валутни приходи. Именно кравата е основният гарант за оцеляване по време на Великата отечествена война.

В самия център на гр. Барановичи има паметник на кон. Мястото за него не е избрано случайно. По-рано тук е имало хан, чиито гости са пристигали с конски впрягове от всички краища. Конят е изработен в цял ръст, като истински, така че качването върху него не е лесно, но все пак доста гости и месни смятат за необходимо да се снимат с него. Скулптурата украсява не само града, но е и символична за земеделието.

Птицефермата в Солигорск постави началото при птиците.. През 2008 г. тук е издигнат единственият паметник на яйцето. Надписът върху него: е  „Всичко започва с яйце“.

Между другото, кокошката носачка на птицефермата в Солигорск попадна в Книгата на рекордите на ОНД: в началото на септември 2011 г. тя снесе най-голямото яйце в Общността. Теглото му е 170,7 грама, което е около три пъти повече от средното.

В Беларус няма паметник на овца. Въпреки, че все още има много ферми, в които се отглеждат овце. В най-добрите си години, тази индустрия беше една от ключовите, развивайки се не по-лошо от млечното говедовъдство.
Също така няма и паметника на  заека.  Да, в Беларус няма голямо промишлено производство на заешко месо, през 70-те и 80-те години на миналия век индустрията се развива активно, събирани са до 70 милиона кожи и стотици хиляди тонове заешко месо.

Не е подминато и  прасето. В Гомелска област има и уникална скулптура, посветена на него. Тук се намират производствените мощности за производство на колбасите  “Южни”. Скулптурите привличат вниманието на шофьори, пешеходци, гости  и развеселяват.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук