Цената на овчето мляко – 2021 г

0

време за прочит: 1,5 минути

Гръцките овцевъди си свършиха добре работата и вече знаят, какво ще получават за млякото, през настоящата кампания по доене на овцете.
В момента, преговори с мандрите водят испанските овцевъди. Януари е месец на разговори и срещи, за да се очертаят перспективите на пазара за овче мляко през цялата година. Настоящата 2021 г. не е изключение за тези преговори, които са особено интензивни в   Кастилия и Леон, където производството на овче мляко е най-голямо. Основната „битка” се води за цените, които ще бъдат платени през пролетните месеци, които са и с най-високо производство на овче мляко и следователно имат по-голям дял в общия  доход на фермата.

Някои от основните млечни компании, които купуват овче мляко в Испания, залагат на спад в цените през пролетните месеци в сравнение с миналата година. По този начин цената от 0.706 евро за килограм овче мляко през 2020 г, ще отиде на 0.691 евро за кг тази година

 Намаляването на цените не е добре прието от производителите и кооперациите, особено като се вземат предвид настоящите условия. С годишно намаление на производството на овче мляко, което може да достигне 4% в края на годината, овцевъдите не могат да приемат, че падането на цените е правомерно.

Преговорите обаче все още са отворени. Позициите на едните и другите може да се изместят през следващите седмици, тъй като традиционно датата 31 януари е последната, която определя пазарните цени за цялата 2021 г. Дотогава позициите могат да се променят  и да оставят пазарна ситуация различно от това, което се усеща днес.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук