Породите овце на Израел

Когато се говори за говедовъдството на Израел, всички слушат и не вярват на ушите си. Подсмихват се и си мислят – дали е така.
По  същия начин се развива и разговор за овцете на Израел. Но като сложиш мярката  за млякото, по време на доене изведнъж повярваш и си казваш така е.

Овцевъдството в Израел е едно от най-продуктивните в света, с продължително и внимателно разработени породи овце, които дават големи количества мляко. Този успех може би не е изненада, когато разгледате историята на овцевъдството в Израел.
В Стария завет Авел, вторият син на Адам и Ева, става пастир. Много други важни библейски фигури, включително Аврам, Исак, Яков, Рахил и цар Давид, отглеждат стада кози и овце.
В миналото  овцете осигурявали вълна, месо и мляко. Тъй като стадата овце били номадски, овцевъдството е  било идеално занимание за евреите, докато скитали с овцете в търсене на постоянна Родина.

Днес израелците са надградили това наследство от овцевъдството,  подобрявайки своите породи овце. Овцевъдството в Израел е едно от най-продуктивните в света. Разбира се порода номер едно е Аваси. Израелските овцевъди подобряват породата Аваси през последните 90 години. През 1930 г. овцете от Аваси дават средно около 40 литра мляко годишно. Чрез много добро отглеждане и и  хранене в допълнение към генетичния подбор, израелските селекционери и овцевъди  драстично  увеличават продуктивността на овцете. Сега овцете Аваси произвеждат 550 кг мляко годишно. Единственият недостатък на овцете от Аваси е трудното им възпроизводство. Овцете майки, обикновено се агнят само веднъж годишно и обикновено раждат само едно агне.

Израелските овцевъди се ангажираха да се справят с този проблем чрез кръстосване. Започвайки през 1955 г., фермерите кръстосват усъвършенстваната  израелска Аваси с немската Източнофризийска порода. Германският Източен фризиец е известен както с високо производство на мляко, така и с висока плодовитост, но не е подходящ за условията в Израел. Израелските фермери установиха, че комбинация от 3/8 източно фризийски и 5/8 Аваси е идеалната комбинация за оптимизирана жизненост, производство на мляко и плодовитост.

Новата кръстосана овца се нарича овца Асаф и съчетава положителните качества на породите Аваси и немската Източнофризийска овца. Овцете Асаф дават средно 450 литра мляко годишно и имат средна плодовитост от 1,3 агнета всяка година.  Въпреки че производството на мляко е малко по-ниско от това на овцете от Аваси, плодовитостта им е значително по-висока.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук