VisionAward – Сребро за Стефан Мум

0

време за прочит: 2 минути

Наградата VisionAward в Германия се ползва с голяма популярност. Вече ви представихме някои от носителите. Сега ще ви запознаем с фермера Стефан Мум, който е носител на сребърния приз за 2020 г.

Кой е Стефан Мум и с какво е заслужил тази награда.

Той е от онези фермери, които са на  върха и все казват, че не правят нищо специално! Разбира се, не е вярно, защото над 12 000 кг мляко средно от крава, не са „извадени от шапката“. И съвсем правилно той получи сребърният приз на наградата VisionAward в категория до 200 крави.

Роден в Шлезвиг-Холщайн, той и родителите му идват в Мекленбург – Западна Померания през 1991 г  като нови фермери  и през 1992 г основава компания тук заедно с баща си. В началото те започват с доилна зала  2 x 8 рибена кост и 100 крави. Сега старата доилна зала се използва за помещения където се разпределят кравите по групи  и през 2007 г. отстъпва място на въртяща се доилна инсталация за 24 крави. През 2020 г преминават на двукратно доене.
– “Решението е взето с болка на сърцето поради липса на персонал, но така се облекчава ситуацията” – казва Стефен Мум.

 Заедно с двамата си служители и помощта на двамата му сина, днес се доят около 190 крави. Оборът, постепенно е разширен, модернизиран  и надграждан.
Животните са особено щастливи да използват зоната за движение, която иначе е зоната за изчакване, където той основно наблюдава кравите за да открива разгонените такива. Баща му, който сега е пенсионер, но все още обича да участва в ежедневието, все още отговаря за наблюдението на еструса.

 – „В нашите датчици също сме интегрирали измерване на активността, но старшият може да открие разгонените крави и без тях. – Казва през смях Стефен Мум. Осеменяването се извършва от техник-осеменител на Съюза.  Той преценя индивидуално, според производството на мляко да извърши първото осеменяване. Стандартното  време за изчакване е от поне 70 дни и никога не се осеменява крава на която  дневното мляко е повече  от 50 литра.
Може би сме малко по-последователни в избора на качествени  фуражи. Консултациите с нашия експерт по хранене,  също не са маловажни по отношение на ефективността“ – споделя още фермера.

Източник: Риндер Алианц

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук