А Н О Н С – пропуснати статии от Govedovad

0

Изискването за плодовитост трябва да отпадне

По отношение, някои от новите предложения в изискванията, НСГБ изразява пълна подкрепа. Става дума за възрастта на премираните крави от 22 месеца до 10 години. За намаляване на месеците за признаване юницата за крава, НСГБ още преди две години, предложи те да намалеят от 24 на 22 месеца. Защото при модерното говедовъдство /а ние вече имаме доста такива ферми/, заплождането може да стане на по-малка възраст /12-14 месеца/.
Това предложение беше подкрепено и от асоциациите за месодайно говедовъдство..

Прочетете повече: ТУК


Грижата за теленцата – важни препоръки

Предлагаме ви тези съвети, за да се възползвате максимално от първите 12 месеца от живота на кравата, които са от съществено значение за останалата част от живота и.
Ключови моменти са храненето с висококачествен млекозаместител, даване на достатъчно количество от висококачествения млекозаместители  максимално рано приемане на висококачествен стартер в достатъчни количества.

Прочетете повече: ТУК


Още за годините и плодовитостта при кравите

Наистина, новите изисквания относно обвързаната подкрепа при кравите за мляко и месо под селекционен контрол, както е прието да се казва, „събудиха” фермерите –говедовъди.
Разбира се, че това са проектни предложения, които занапред ще се приемат, но хубавото е, че нашите фермери се интересуват и вземат отношение по такива важни въпросиq от които зависят много пъти стопанствата им и бизнеса им.

Прочетете повече: ТУК


“HL-TopMix” оод – Съвети за хранене на новородени телета през зимата

Задоволяването на енергийните нужди на новородените телета зависи изцяло от млякото. Затова при зимни условия е особено важно да се коригира дажбата.
“Телетата са по-податливи на студов стрес, отколкото по-възрастните животни, поради ниското количество на мазнини, което ги кара да губят телесната си топлина по-бързо.”, споделя д-р Иван Миланов, специалист по Хранене на компанията Hl-TopMix. През първите 3 седмици от живота си, телетата задоволяват своите нужди почти изцяло от млякото, което приемат. Ето защо е важно да се увеличи приема мляко през зимата, за да се предотврати изоставането в прираста и дори загубата на тегло. Два начина за задоволяване на хранителните нужди
Ето два основни начина за коригиране приема на млякото и подпомагане на младите телета да задоволят своите нужди през студеното време:

Прочетете повече: ТУК

HL-TopMix / Успешни стъпки за висок прираст на агнетата

От младите животни зависи бъдещето на фермата. От една страна е важно женските животни, които ще останат за разплод да получат необходимия старт за развитие. А от друга, всички негодни за разплод женски и мъжки агнета да бъдат угоени и подготвени за клане в добра кондиция и на желаното тегло.

Тук на помощ идват добрите продукти за изхранване на агнетата още от първия ден на техния живот.

Запознайте се с нашите топ продукти, с които ще постигнете желаните резултати!

Прочетете повече: ТУК


Дебатът “плодовитост” и икономиката на фермата

Плодовитостта и годините на експлоатация, заеха част от Новогодишните празници на много фермери. Все пак, хората са бизнесмени и дори когато спят трябва да смятат. Чухме гласът на Националния съюз на говедовъдите в България – НСГБ, и някои други браншови организации. Ветеринарите също представиха своите съображения.
Сега чакаме нови становищата по въпроса.

Прочетете повече: ТУК


Колко живеят биволите

През последните дни, проектът за условията на Обвързаната подкрепа в животновъдството, даде да се разбере, че имаме животновъди, които мислят за своето бъдеще и искат изпълнението на тези условия, да са в полза, както на обществото така и на фермера.
За да стане това обаче, трябва да ги има тези условия и то точно тези. Всъщност „възела” е възрастта на животните и плодовитостта.
Относно възрастта, всички вече знаят, че предложената възраст от МЗХГ, като таван за субсидиране е:

Прочетете повече: ТУК


Да направим истинско месодайно животновъдство

От доста време се мъчим да създадем наше, работещо и рентабилно месодайно животновъдство, при преживните животни. Все още не сме направили нещо кой знае колко. Добре, че някои рискуваха и внесоха чистопородни животни от най-нашумелите породи в това отношение говеда, овце  и  кози и вече имаме върха на пирамидата, както се казва.
Науката също се включи в изготвянето на програмите, а в някои асоциации са и главните действащи.
Питаме къде са фермерите. Когато стане дума за програми, за анализи, анкети – тях ги няма. Е, не всичко е пари приятели, и да се активизираме само, когато стане дума за субсидии или де минимис.

Прочетете повече: ТУК


Още за цената на млякото

Най-злободневната тема за фермерите, е цената на суровото мляко. Имаме приятел фермер, който е готов да даде шише уиски, но най не му се дава и един литър от млякото от цистерната.
През последните месеци имаме увеличение на млякото с няколко стотинки, но в същото време, голямо увеличение и на фуражите. Имаме дори информация за района на Стралджа, един плодороден район, че бала слама, сено или люцерна се търгува за 5 лева.
Така че правете бали и не се занимавай с мляко.

Прочетете повече: ТУК


Ваксини срещу МИКРОСПОРИЯ и ТРИХОФИТИЯ по домашните любимци

Прочетете повече: ТУК


Отглеждане на телетата – важен фактор за развитието на фермата

1. Теленцата трябва да се преместват от индивидуални боксчета към групов бокс на 5ия ден или след четвъртата седмица. Учените обясняват този феномен с това, че през втората и третата седмица от живота си нямат все още изградена активна имунна система. И всъщност пасивната имунна система с която разполагат до 4-тата седмица е най-слаба. Затова е задължително всяко преместване да става след 4-тата седмица.
2. Общоприета практика е да се практикува така наречената система 2+2 за коластрата. Или през първия час след отелването 2 литра и след 12 часа още 2 литра. Ужасно ГРЕШНО!!!!

Прочетете повече: ТУК


Коластрата – еликсир за новородените

Изключителна важна за телето след неговото раждане е коластрата. Доброто преминаване през коластреният период – който е много кратък и невъзвращаем, ще помогне за настоящото и бъдещо развитие на телето.
Публикували сме много статии за коластрата от различни автори и  ще продължаваме да публикуваме. Тези статии в много неща си приличат, но от всяка може да се научи и нещо ново.

Прочетете повече: ТУК


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук