АНОНС – пропуснати статии от OVCE-KOZI.COM

0

“Алфа комерс” ООД / Ябълковата каша – „табу” или безценен помощник на фермера

Отпадъците от хранително вкусовата промишленост са всички вторични продукти, получени от преработката на плодове и зеленчуци, които са подходящи за консумация от животните, което ги прави икономически изгоден за фермерите. Едно от основните им предимства е, че цената им не се влияе от покачването на торове, горива и т.н., които са необходими за производството на фуражи (груби, зърнени или протеинови). В редица страни (включително и у нас) са изведени редица опити по хранене на преживни животни с различни отпадъци от хранително вкусовата промишленост, което е доказало тяхната икономическа ефективност при включването им в дажбите на животните. Това не е нещо ново и от години е позната практика в редица страни с развито животновъдство. Основните проблеми, фермерите у нас да подхождат със страх и недоверие към тези продукти е липсата на информация от всякакво естество (лабораторни анализи, начин на съхранение и изхранване).

Прочети повече ТУК:


Отглеждането на кози е перспективно, но е подчинено на определени изисквания

От около 430 000 през 1985 г., в началото на нашия век козите достигат близо милион. Противно на световните тенденции обаче, през последните няколко години у нас се отчита известен спад в популацията.
Кои са причините за широкото разпространение на козите? Кое прави този вид атрактивен?

Прочети повече ТУК:


Неща което знаете

Непрекъснато публикуваме материали за агнилната кампания, какво трябва да направят фермерите, за да спазят всички изисквания поставени от Регламентите. Публикуваме  и неща, които фермерите спазват независимо, че ги няма по страниците на сегашните нормативни документи. Все пак цитатите от рода на “мери три пъти, режи веднъж“, или “повторението е майка на знанието” – имат своята стойност. Все пак молим да бъдем извинени, ако повторим някои от изискванията при отглеждането на агнетата.
Към днешния ден, земеделските производители  в страната, са вече в началото на агнилната кампания. Независимо на какъв етап е кампанията, искаме да ви разкажем какво се мъчат да спазват ирландските овцевъди. Само не ги подценявайте. Тези русоляви и белолики здравеняци, произвеждат не само едни от най-качествените агнета в света, но и получават и най-високата цена.
Какво правят те:

Прочети повече ТУК:


Млякото е и в копитото на козата

Балансираното хранене осигурява здравословен растеж на рога на копитото при преживните животни и следователно и за козите, като “дребни преживни” такива. Случаите на недостиг, могат да се разберат по пръстените на рога. Фазите на повишено търсене на хранителни вещества, както и липса на минерали и микроелементи също могат да бъдат разпознати.
Общата липса на хранителни вещества, води до чупливост  на нокътя на копитото.    Прекомерното хранене с протеини, пък причинява имунна недостатъчност и обикновено благоприятства заболяванията.

Прочети повече ТУК:


Първите агнета дойдоха

На практика, агнилната кампания започва от бремеността. Тя продължава 150 дни, с вариации от 140-160 дни. По време на  последния период (4-5 месеца) трябва да бъдат осигурени специални грижи и условия за хранене, като се има предвид растежа и развитието на плода. Овцете да бъдат постоянно наблюдавани по това време на бременността; не е желателно, да не казваме забранено, овцете да се тълпят на входа или изхода на обора или дворчето. Фуражът да бъде от най-високо качество, водата по възможност да не ледена, за да се избегнат абортите.
Подготовка  на овцете:

Прочети повече ТУК:


Болести по животните, подлежащи на задължително обявяване

Подлежащи на задължително обявяване са тези болести по животните, за които вие сте законово задължени да докладвате на официален ветеринарен лекар дори и ако вие само подозирате, че може да има едно единствено засегнато животно.
Подлежащите на задължително обявяване  болести могат да бъдат:
– ендемични – такива, които вече са налични в страната, каквато е туберкулозата по говедата;
– екзотични – такива, които нормално не са налични в страната, каквато болест е шапът.

Прочети повече ТУК:


ООН обявява 2021 г. за Година на плодовете и зеленчуците

Организацията на обединените нации (ООН) обявява от 2021 г. за Международна година на плодовете и зеленчуците, тъй като според нея „те предлагат уникалната възможност за повишаване на подобряването и значение за храненето и човешкото здраве. ”

Прочети повече ТУК:


Агнилна кампания започна. Какво трябва да знаем за коластрата

Коластрата  е първото мляко, което  овцете отделят след оагването си. Според Уикипедия, коластрата е жълтеникава гъста течност, която потича малко преди или непосредствено след раждането, и предхожда потичането на кърмата.  Коластрата съдържа високи нива на антитела, и има много по-голямо съдържание на твърди вещества, отколкото пълноценното мляко. Това се дължи на по-високите нива на мазнини и протеини в коластрата в сравнение с млякото, което е от съществено значение за метаболитните процеси при за новороденото.

Защо храненето на агнето с коластра е толкова важно?

Прочети повече ТУК:


Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа

Въвежда се възрастово ограничение за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа. Предложението е помощта да бъде насочена за млечни крави до 10 години, месодайни крави до 12 години, биволи до 15 години и овце и кози до 7 години. Това стана ясно по време на видеоконферентно заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за разработване на Стратегически план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2021 – 2027 г.
По време на обсъждането браншовите организации в сектор “Животновъдство” изразиха различни становища. Предложенията ще продължат да се обсъждат до окончателното определяне на условията за подпомагане.

Прочети повече ТУК:


HL-TopMix / Успешни стъпки за висок прираст на агнетата

От младите животни зависи бъдещето на фермата. От една страна е важно женските животни, които ще останат за разплод да получат необходимия старт за развитие. А от друга, всички негодни за разплод женски и мъжки агнета да бъдат угоени и подготвени за клане в добра кондиция и на желаното тегло.

Тук на помощ идват добрите продукти за изхранване на агнетата още от първия ден на техния живот.

Запознайте се с нашите топ продукти, с които ще постигнете желаните резултати!

Прочети повече ТУК:


“ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ ЖИВОТНОВЪДИ“ – ПРЕДЛОЖЕНИЕ от Управителният съвет

Нееднократно сме казвали, че особено важно за нас, животновъдите, е че трябва да бъде засилена ролята на местните породи, застрашени от изчезване и да разполагат с отделен бюджет в агроекологичните мерки за паша.  Предложенията ни в тази връзка и във връзка с новата зелена архитектура в сектор „Животновъдство“ са следните:

Прочети повече ТУК:


Още за обвързаната подкрепа – Обединени Български животновъди – ОБЖ

Условията, на които трябва да отговарят фермите, за да получат субсидиране предизвикаха голям дебат и много предложения и допълнения на предложения проект. Голямото участие на животновъдни организации е много добре, защото тези изисквания ще ги изпълняват самите те. Първоначално вниманието бе насочено към тавана за възрастта на животните под селекционен контрол и процента плодовитост. Животновъдите от Обединени Български животновъди, засегнаха и въпроса за изхранването на животни с мляко и минималния  брой овце, за да могат да участват в схемата за селекция.
Какво пишат те, в своите предложения по тези въпроси.

Прочети повече ТУК:


Зима е. Трябва да се прави нещо за да оцелеят агнетата

Има много стратегии за справяне с рисковете, породени от студеното време. Доброто, топло и сухо помещение, е предпоставка за доброто развитие на агнетата и зимата е шега за тях. Студът го има, но овцете  се нуждаят повече от сухо място за раждане, и дебела чиста постеля в бокса, в който ще бъдат настанени с потомството си.  В същото време е важно да не се държи помещението цял ден затворено. Подходяща вентилация е задължителна, за да се предотвратят респираторни проблеми.

Прочети повече ТУК:


Зима. Всички го знаем, трябва да го направим

Както се случва напоследък, тези от метеорологията познават на 100 %. И сега познаха. И температурите ще продължат да падат. Ниските температури „обещани” за за следващите дни, ще се отразят пряко върху животновъдните стопанства, животни, птици или пчели. За да се избегнат значителни загуби, фермерите трябва да са запознати с условията на работа при такива условия. Ние знаем, че фермерите знаят това, но по –добре да повторим, припомним, а те да го направят.

Ovce & Kozi.com ви казва какви стъпки трябва да бъдат предприети спешно, на фона на предупрежденията на тежка метеорологични явления (особено ниски температури, обилен снеговалеж).

Прочети повече ТУК:


В минути на почивка – СМЯХ

Днес си викам и аз като хората, ще се кача в автобус. Градският транспорт, като цяло си е приключение. Та качвам се аз, сядам и си зяпам през прозореца …. идилия. Внезапно отнякъде се чува блеене на овца. Викам си “Баси, па не можем да избягаме от селото. Някой е качил добитък”
Народът взе да се оглежда. Блеенето се повтори, след това пак. Обръщам се и гледам – един мъж вади от джоба си мобилния, вдига и казва:
– Кажи мило! …
Малеее, и се чудя моята какъв сигнал е сложила на моя номер – ами ако е мучене на говедо … трябва да проверя.
Поуката – качвайте се по-често на градския транспорт, може да ви е от полза.

Прочети повече ТУК:


 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук