Зима е. Трябва да се прави нещо за да оцелеят агнетата

0

Студеното време и големите снеговалежи  оказват влияние при развитито на агнетата. Разбира се, влиянието е отрицателно, ако температурите са много ниски, затрупванията големи и най-лошото е когато са придружени с вятър. Точно такова е времето в момента в България.

Има много стратегии за справяне с рисковете, породени от студеното време. Доброто, топло и сухо помещение, е предпоставка за доброто развитие на агнетата и зимата е шега за тях. Студът го има, но овцете  се нуждаят повече от сухо място за раждане, и дебела чиста постеля в бокса, в който ще бъдат настанени с потомството си.  В същото време е важно да не се държи помещението цял ден затворено. Подходяща вентилация е задължителна, за да се предотвратят респираторни проблеми.
Топлинните лампи, често се използват за осигуряване на допълнителна топлина за новородени агнета. Топлинните лампи трябва да се използват безопасно, защото често те са основна причина за пожар в помещението. Ако решите да използвате топлинни лампи, не забравяйте да ги използвате безопасно, и за не повече от необходимото време. Лампата трябва да е напълно обезопасена  и не трябва да причинява пожар, ако падне върху леглото на агнето.
Топлинните лампи трябва да се окачват на поне 60 см от земята. Те трябва да бъдат правилно обезопасени, така че животните да не могат да ги изхвърлят или да дъвчат кабела. Лампата трябва да се окача със синджир, а не със сезал.
След като агнето е сухо, и има активно кърмене, няма причина да продължите да използвате топлинна лампа, освен ако новороденото не е болно, или компрометирано по някакъв друг начин. Важно е агнето  да регулира собствената си телесна температура. Вие не правите на вашите животни никаква услуга, когато ги управлявате много добре. “Добротата” понякога може да ги убие.
По-безопасен вариант от топлинните лампи, е да поставите палто  върху агнето. Това ще предотврати загубата на топлина. Има много различни видове палта, включително палта за многократна употреба и пластмасови био разграждащи се покрития. Могат да се използват и стари дрехи
Друга възможност е, да се осигури място, където новородените да могат да лежат едно до друго, за да запазят топлината, и за тази цел може да се  използва варел. Балите  слама могат да блокират течения.   Най-добрата защита срещу студено време е добрата майка. Добрата майка ще оближе бебетата си, ще го натисне към виметоси, и  ще се увери, че  корема е топъл от коластрата.
Овцевъд & Козевъд

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук