Райска ябълка

Време за прочит: 2 минути

Преди години Райската ябълка не беше позната на много хора. Не се продаваше по магазините и можеше да я видиш на село или в някой градски двор и то рядко. Освин това, сорта беше от стипчивия и обикновено, като си хапнеш веднъж, втори път не повтаряш.
Сега нещата са коренно различни.
Портокали и мандарини има целогодишно. Броколи също и ред други екзотични плодове и зеленчуци.

Райската ябълка е известна  и като ябълката на изтока. Вероятно защото родината и е Китай. През 19-ти век, ябълката се появява във Франция и Средиземноморието. Латинската дума за този плод означава „храна на боговете“ и е националният плод на Япония. Китай доминира в световното производство, като произвежда повече от 3 милиона  тона продукт годишно.
В света има около 500 вида райска.

Райската ябълка няма много калории (70 калории / 100 грама), но е с много ниско съдържание на мазнини. Меката им, гладка плът е чудесен източник на фибри.  Те са особено полезни за здравето, тъй като съдържат полифенолни антиоксиданти.
Сладка и вкусна, тя е богата и на много хранителни вещества като витамини А и С, сложни витамини от група. Освен това е добър източник на минерали като калий, манган, мед и фосфор.

Това е плодът, който индианците са яли през студените зимни дни и, изглежда, са знаели добре защо. Резкият спад на температурата отслабва организма, който се нуждае от фибри, но и от каротин. Райската ябълка ни осигурява тези основни елементи, но също и много повече, като витамини С, В1, В2 и В6, калий, манган, фосфор и мед. 

 Съдържащите се антиоксиданти, развиват  устойчивост срещу инфекции и вредни заболявания. Кората и съдържа фитохимикали, които предпазват от повреди, свързани със стареенето. Високото съдържание на захар и фруктоза в лотоса укрепва тялото с енергия и спомага за облекчаване на симптомите на стрес и умора. Съдържа високи нива на калий, който понижават високото кръвно налягане и предотвратява други сърдечни заболявания, свързани с хипертония.

Има две категории плодове: райска ябълка сладка и райска ябълка със стипчив вкус. Плодовете на стягащите  сортове съдържат много високи проценти на разтворими танини и не могат да се консумират преди презрелост, поради техния неприятен вкус. За предпочитане са за консумиране сладките райски ябълки.

Все пак има и такива, за които райската ябълка може да бъде опасна. Лекарите предупреждават, че плодът трябва да се избягва от хора с проблеми с панкреаса или камъни в бъбреците.

Не повече от един плод на ден могат да си позволят болните от диабет, тъй като простите въглехидрати могат да предизвикат засилено отделяне на инсулин. Ако сте здрави, обаче, можете смело да си похапвате и по три райски ябълки дневно.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук