Още за цената на млякото

0

Време за прочит: 3 минути

Най-злободневната тема за фермерите, е цената на суровото мляко. Имаме приятел фермер, който е готов да даде шише уиски, но най не му се дава и един литър от млякото от цистерната.
През последните месеци имаме увеличение на млякото с няколко стотинки, но в същото време, голямо увеличение и на фуражите. Имаме дори информация за района на Стралджа, един плодороден район, че бала слама, сено или люцерна се търгува за 5 лева.
Така че правете бали и не се занимавай с мляко.

Безусловно, най-трудното производство в земеделието. Не случайно и в страните с традиция в говедовъдството, със силно чувство за съхранение на семейната ферма – Нидерландия и Германия, всяка година отпадат по 3-4% от фермите им.

Сега за цената.
У нас тя е ясна. Според бюлетина на САРА средната цена на млякото за кг през последните месеци е твърдо 0.63 лева. В ЕС е 0.684 лева през ноември. Предстоят няколко спокойни седмици за фермерите. Все още голяма част от субсидиите са по сметките и дават самочувствие.
И до тук свършва хубавото. Кредиторите ще дойдат след няколко дни, да си искат своето, зимата също идва, фуражите от няколко месеца вървят нагоре, горивата сякаш и те започнаха да нарастват.

Прогнозата сме я казали отдавна – намаляване на стопанствата, на броя на кравите, на добитото количество мляко, увеличаване на сивия сектор – за да се оцелее.
С други думи идват трудни дни и дано да не сме прави.

Да се запознаем с цените на млякото давани от кооператива  FrieslandCampina, които действа на територията на Нидерландия, Германия, Белгия. Графиката на цените за млякото показват, че през последните четири години, цената е била най-ниска през изминалата 2020 г-35.19 цента средно. На-висока е била цената през 2017 – 41.17 цента.

За януари 2021 г цената намалява с 0,94 евро в сравнение с декември (35,19 евро). Този спад се основава на очакванията, че референтните цени на млякото на компанията ще покажат умерен спад в отговор на развитието на пазара. Не са включени корекции в гарантираната цена за месец януари. На практика цената е по висока, защото се заделя резервен фонд от всеки литър, дето се казва бели пари за черни дни.

Гарантираната цена на FrieslandCampina се отнася за 100 кг мляко със стандартно съдържание 3,57% протеин, 4,42% мазнини и 4,53% лактоза, без ДДС. Показаните количества се отнасят за средно количество от 850 000 килограма мляко годишно. Гарантираната цена е част от цената на млякото FrieslandCampina, която се плаща на млекопроизводителите членки на годишна база.
Цената на млякото се основава на съдържанието на мазнини, протеини и лактоза в млякото, доставено от съответната млечна ферма.

Биологично мляко: Гарантираната цена на FrieslandCampina за януари се увеличава с 1,58 евро в сравнение с декември (45,17 евро). Това увеличение се основава на очакванията, че цените на млякото на референтните компании ще се повишат умерено.
Органичната гарантирана цена FrieslandCampina се отнася за 100 кг мляко със стандартно съдържание на протеини (3,57%), мазнини (4,42%) и лактоза (4,53%), без ДДС. Посочените количества се прилагат за средна доставка на 550 000 кг мляко на годишна база.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук