Бързо опитомяване на упорити кози

време за прочит: 5 минути

Козел, който чака човек, да се обърне, за да го удари с рога, не е особено приятен домашен любимец.

Нека първо обсъдим причината козите да са по-агресивни. Според много зоопсихолози една от основните причини за агресията на козите (както и другите животни по принцип) е грубото отношение към тях.

Ако общувате с животни чрез удари, те ще счетат за подходящо да се отнасят с вас по същия начин. Всички понякога губим хладнокръвие, но не забравяйте, че козите възприемат стопанина като водач на стадото и следват примера му.

Вашата задача е да бъдете добронамерен алфа и да се опитате да издържите дисциплинарни действия с глас, жестове или … добра доза вода от обикновена пръскачка.

Не бива да експериментирате с игри „при равни условия“, което дава основание на животните да общуват с хората чрез удари с копита или рога. Не забравяйте, че козите обикновено могат да бъдат агресивни към своите събратя. Трябва да станете „лидер на кози“, като избягвате фамилиарността.

Най-добрата превенция на агресията е порция студена вода и силни, разбираеми команди, които да научат козите на добри обноски.

Най-често конфликтите възникват на две места: когато влезете в зоната на козите, тоест на портата на загона и по време на хранене.

Ето един прост, но много полезен съвет – дръжте малка бутилка с пулверизатор в задния си джоб и когато влезете, първо произнесете командата „назад“, а след това дайте на най-палавите студен душ.

Назад е важна команда, а бутилката в задния ви джоб е вълшебен инструмент за обучение. Ще бъдете изумени колко бързо козите научават уроците си.

Случва се младите животни (и най-често при хранене) да “тестват” стопаните си за сила, като удрят рога или главата си. Такива навици трябва незабавно да бъдат преустановени със силна команда “не!” или “обратно!” Ако нямате бутилка вода под ръка, опитайте се да изплашите животното с енергичен жест и да ги принудите да свържат негативното преживяване с екипа.

Не е необходимо обаче да разглеждате всички опити за комуникация като опит да ви навредят непременно. Козите се опитват да привлекат внимание, когато имат нужда от помощ или са гладни.

Не забравяйте, че излагането на твърде много страшни събития не е добро за здравето на животните, както и постоянният стрес за хората. И преди да отидете на работа с кози, погледнете се по-често в огледалото – в буквалния смисъл на думата.

Всъщност изразът на лицето на животновъд сега се обсъжда от много изследователи в областта на хуманното отношение към животните, тъй като емоционалното изразяване в този случай е едновременно комуникативен жест и проява на вътрешни чувства.

Бозайниците имат сходни лицеви мускули, които се влияят от емоции по подобен начин: стрес в стресови, болезнени и други негативни ситуации; релаксация в спокойни моменти; движение на очите, ушите и ноздрите за предаване на важна информация.

Знаете ли какво означава с широко отворени очи за козите? Широкооките очи, които излагат белите, показват страх или стрес, тъй като клепачите на животните се „прибират“, за да подобрят периферното зрение, което увеличава бдителността и бдителността към опасност.

Четете устни

Тъй като говорим за физиономия, нека се спрем на това по-подробно.

Много видове бозайници имат подобни изрази на болка, което ни улеснява да ги разпознаем.

Изразите на болката са успешно идентифицирани за овце, говеда и коне. Подобни изрази могат да се видят на лицата на козите по време на заболяване: очите са полузатворени, мускулите на челюстта и носа са напрегнати, устните са плътно притиснати или издути.

Но отпуснатите мускули говорят за положителни емоции и състояние на релаксация. Доволната коза ще има увиснали уши и увиснала долна устна.

Ушите са чудесен показател: отпуснати в негативни ситуации, надолу, когато козата е доволна от живота, и напред, когато животните са развълнувани, бдителни или заинтересовани.

Козите също използват мимики и жестове, за да сигнализират за намеренията си. След като йерархията бъде установена, господстващата коза просто ще предупреди, а не ще атакува. Тя ще спусне главата си, “жестикулира” с рогата си, ще изгори ноздрите си и ще повдигне бузите си. Тази минимална сигнализация трябва да поддържа статуквото и да избягва болезнени конфронтации.

(Публикувано от Марк Уорнке, специалист по козе поведение, САЩ).

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук