Спиране на рутинната кастрация на мъжките прасета: Къде се намира Европа в намирането на алтернативи

0

Спиране на рутинната кастрация на мъжките прасета: Къде се намира Европа в намирането на алтернативи?
Подготовка за кастрация.

Ще продължи ли практиката такава, каквато е?

Хирургичната кастрация на мъжките прасета, практикувана от векове за премахване на неприятните миризма и вкус на свинското месо, известни като „миризма на нерез“ (причинени от отделянето на някои естествени хормони след пубертета на мъжкото прасе, като андростерон и скатол) и предотвратяване на нежелано сексуално и агресивно поведение на мъжките прасета, се превърна в значителна грижа за благосъстоянието и хуманното отношение към свинете през последните години.

Изследванията са доказали, че тази хирургична процедура причинява болка дори на много млади прасета.Кастрациите обикновено се извършват без използване на анестезия или аналгезия. Това засяга стотици милиони животни годишно. В повечето страни от ЕС едно седмичните прасенца традиционно се кастрират, за да се избегне рискът месото да мирише на нерези да има неприятен вкус, като тези проблеми могат да засегнат по-малко от 5% от мъжките прасета, когато достигнат пубертет.

Директива 2008/120/ЕО1 определя минималните стандарти за защита на прасетата, като установява, че кастрацията е едно от изключенията за забрана на осакатяването на мъжки свине. Ако кастрацията се практикува преди седмия ден от живота, тя може да бъде направена от обучен човек без използване на анестезия или аналгезия, стига да се прави с други средства, освен разкъсване на тъкани. Ако кастрацията се прави след 7-дневна възраст, трябва да се извършва от ветеринарен лекар и под анестезия и продължителна аналгезия.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук