Трудностите пред овцевъдите, през тази различна година, са еднакви

0

Време за прочит: 3 минути

Ovce-kozi.com: Фермерите по света си приличат много. Проблемите са едни и същи, ежедневието също. Разбира се, има и разлика, дължаща се най-вече от управлението на животновъдството в страната. За което заслуга или негативизъм имат най-вече политиците, администрацията, браншовите организации, науката, изкупвачи, търговци и други. Всичките наредени на клончето, което е най-близо до кранчето.

Как виждат нещата от живота на животновъдите един сръбски овцевъд, научаваме от статията – Овцевъдството в Сърбия – цената на агнетата все още е неблагоприятна

Джордже Данилович преди три години си купува стадо овце – над 200 бр и тръгва по пътя на овцевъда. През тези три години е имало и възходи и падения, раждания и смъртни случаи, но точно това е пътят, по който са минали всички животновъди от бранша, за да натрупат опит, знания и рутина.
Въпреки всички трудности, Джордж не се отказва, но това, на което не разчита, е много лошата цена на агнешко месо, която го съпътства тази 2020 година.

Продавах най-вече на компания износител. Успях да продам част от агнетата от фермата, продавах агнетата за килограм по 280 динара /4.70лв/, това беше по-добре отколкото на фирмите. Но мисля, че всичко под 300 динара /5 лева/ не е достатъчно. В момента цената е около 220 динара /3.70лева/ някъде повече, някъде по-малко, това е много лошо. ” – казва фермера.

Субсидиите, са полезни и той се надява да получи някаква държавна земя, което със сигурност ще означава много за него. Това, към което той се стреми, е качеството, заедно с количеството, разбира се.

„Цената тази година е голям проблем, хората изпадат в голям дефицит и трябва да продавате агнета, защото ако те останат, ще бъдат продадени още по-евтино. Ако цената не се подобри, не знам колко струва да се занимавам с този бизнес. ” – казва Джордж.

Неговите плановете на са да разшири производството, но всичко зависи от цената и пазара. Той се надява на по-добро, разбира се, но трябва да е по-добро от утре. Времето изтича, инвестициите се увеличават от ден на ден и за овчарите е много трудно да запазят съществуващите стада.

Източник: agrosaveti.rs  – Белград

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук