Ритуалното клане – резрешено

0

време за прочит: 1,5 минута

Ритуално е клането на животните в арабския свят, мюсолманите и евреите. У нас това клане е познато под името халал.


Какво се крие зад етикета „халал”

През последните години този въпрос беше дискутиран в много държави – да има ли клане Халал или да бъде забранено. Някъде това се случи – в една от провинциите на Белгия. В Полша имаше голямо напрежение, докато се отхвърли това в законодателството. Въпросът стигна и до Европейския съд. Заключението на съда е написано точно по Европейски, с много заобиколки, слаломи и загадки, но все пак накрая става ясно за решението на съда.

 Страните от ЕС имат право да забраняват на евреите и мюсюлманите да извършват ритуално клане на животни в съответствие с техните религиозни разпоредби, когато колят животните без да ги  зашеметяват. Това реши Европейският съд.

Европейският съд (ЕС) в Люксембург постанови, че забраната за клане не нарушава по същество правото на религиозна свобода. Това  изискване за зашеметяване на животните преди клане, следва признатата от ЕС цел за насърчаване на хуманното отношение към животните.

Според съдиите на Съда на ЕС, мюсюлманите и евреите не са ощетени по отношение изповядване  на своята религия. Месо от ритуално клане може да се внася от други страни.

Европейският съд заяви, че всички държави-членки трябва да съгласуват както хуманното отношение към животните, така и свободата на религия, а законодателството на ЕС не пречи на страните да изискват зашеметяването на животните, стига да зачитат основните права.
ЕС

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук