Лекуваме и с чесън

0

Народната медицина животновъдите си я прилагат от едно време. Вероятно тя пак ще излезе на мода, след вземането на крути мерки за ограничаване използването на антибиотиците. Е, ще има и проблем. Чесъна, за който ще стане дума след малко е по-скъп от антибиотика, но пък на село го има във всеки двор.

Стопаните отдавна считат растенията за съюзници, но също така знаят, че не всяка трева и билка е подходяща във всяка ситуация. Затова се консултирайте с ветеринарен лекар или по-опитен колега, преди сериозно да въведете билковото лекарство във вашето домакинство.

Първото място по популярност се отдава на чесъна.

Защо? Както знаете, козите по принцип по цял ден са на  паша и поради това са изправени пред повишен риск от заразяване с паразити, ако пасището не се управлява оптимално.
Хипократ също ентусиазирано говори за антихелминтните свойства на чесъна, което показва, че подобна добавка не само изгонват паразитите, но и укрепва отслабения имунитет.

Ето само няколко примера, когато собствениците на кози говорят за чесън. Сочейки обаче, че трябва да го давате след доене, в противен случай ще получите мляко с характерен аромат.

„Силно вярвам в ползите от чесъна! Давам на козите си по една глава чесън на ден, за да предотвратя мастит, през зимата помага срещу респираторни заболявания, през лятото отблъсква кърлежи и предотвратява появата на глисти. При първите признаци на заболяване или когато козата е ранена или има отворена рана, увеличавам дозата до 1 глава на 20 кг тегло.”

„Прочетох проучване, че бременните кози, хранени със суров чесън, увеличават серумната си глюкозна концентрация в сравнение с контролната група без добавки. Резултатите от това проучване показват, че чесънът е обещаваща добавка, която влияе положително на енергийния статус на животните. “

Не всички кози обаче са съгласни да ядат чесън.

„Исках да нахраня коза, заразена от мастит, с чесън. Да, накарах я да яде скилидка, но само веднъж. Козата мразеше тази процедура. Всеки път, когато се опитвах да повторя процедурата, тя се задъхваше, кашляше и се държеше така, сякаш ще умира. В крайна сметка го измислих,  скрих чесъна в топки от фъстъчено масло. Козите обичат фъстъците – и проблемът е решен! ”

Вимето на козата също може да се поддържа с народни рецепти…Можете да подготвите своя фито-спрей за лечение на цицките с антибактериални, противогъбични и антивирусни ефекти.

В едно литрова бутилка  смесете 20 капки лавандулово масло, 10 капки масло от чаено дърво и 2 супени лъжици течен кастилски сапун (това е сапун на основата на калиев хидроксид), напълнете с топла вода и разклатете добре.

Напръскайте цицките и вимето преди и след доенето и избършете с чиста кърпа. Това не само ще помогне за предотвратяване на мастит, но и ще гарантира, че млякото остава чисто.

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук