Драконовият плод – Питахая

Питахая е екзотичен кактусов плод, известен още като питая, драконов плод и ягодова круша. Драконовият плод не само изглежда уникално, но също е много вкусен и полезен.

История на Драконовият  плод
Той идва от Централна и Южна Америка. Според легендата, плодът на драконовия плод е създаден преди хиляди години от огъня, който драконите изпускали от устата си. По време на битка, когато драконът изпуска огън, последното нещо, което излиза е цвете. Когато някой драконът бил убит, плодовете били събрани от победоносните войници и представени на императора като желано съкровище. Плодът е донесен във Виетнам от французите преди сто години. Според свидетелства, французите са транспортирали плодовете от Никарагуа и Колумбия или Гвиана през 1870 г. Днес драконовите плодове се изнасят главно от Виетнам и Азия.

Питахая (питая, драконов плод, ягодова круша) е екзотичен плод на растение от семейство Кактусови (Hylocereus). Родината й е Централна Америка, отглежда се в Югоизточна Азия, Мексико, Централна и Южна Америка, Израел. Красивите цветове на питахаята се виждат само нощем, затова е наричана „кралица на нощта“ и „лунно цвете“. Драконовият плод има продълговата форма, а външната част е покрита с червени, жълти или розови израстъци, които му придават уникален вид. Консумира се месестата му част – бяла или червена на цвят, сочна, не много сладка, изпълнена с черни семенца.

Питахая – хранителни качества
Над 80% от съдържанието на питахаята е вода. Богата е на витамините С и Е, минералите цинк, магнезий, фосфор, калций, флуор и т.н. Съдържа ненаситени мастни киселини – палмитинова, стеаринова, олеична и линолова киселина. Драконовият плод е богат на фибри и антиоксиданти.

Хранителни стойности в 100 г питахая: 36 ккал; 1 г белтъчини; 7 г въглехидрати; 0,4 г мазнини

Питахая – здравословни качества

  • Питахаята съдържа фитоалбумин – антиоксидант, който се бори със свободните радикали и предпазва от ракови заболявания.
  • В Тайван диабетиците използват драконовия плод като добавка към ориза, тъй като е богат на диетични фибри.
  • Питахаята ускорява отделянето на токсините от организма, намалява холестерола и кръвното налягане.
  • Драконовият плод подобрява храносмилането.

Как се консумира питахая?
Питахаята се консумира силно охладена, като се разделя на две и се дълбае с лъжичка. Добавя се към плодови салати, сладоледи, фрешове и коктейли. Мекият аромат е подходящ за направа на вино, а цветовете й – за чай. На хладно място зрелите плодове могат да се съхраняват около седмица, а по-слабо узрелите – до 12 дни. Екстрактът от питахая се използва успешно в козметиката.

Месестата част на плода съдържа полизахариди, които имат стягащ ефект, затова се влага в кремове и други продукти, забавящи стареенето на кожата.

Драконовият плодът може да бъде зелен, жълт, червен или розов.
Розовите са големи плодове, с цвят на фуксия и дължина около 10 см, покрити с остри зелени листа като тези на артишок. И може да тежи 150-650 гр. Интериорът им е особено впечатляващ. Както сочната бяла или червена или жълта плът, така и малките черни семена, които са разпределени в  драконовия плод, са годни за консумация и питателни. Месото на червения и розов драконов плод има умерено сладък и хладен вкус и почти  прилича на аромата на пъпеш. Накрая текстурата му наподобява малко киви.
Най-жълтият драконов плод изглежда като бодлива круша или малък ананас. Вкусът му е по-сладък от този на розовите и червените плодове. Най-известният сорт, продаван на пазара, е плодът на розовия дракон с бяла месеста част.

Плодът на драконовия плод идва от семейството на кактусите от рода Hylocereus. Това е кактусно растение, което расте добре в сухи райони с почва, която съдържа високо ниво на органични вещества. Цветовете са бели и големи, достигат до 30 см или повече. Те произвеждат сладък аромат, когато цъфтят. Цветята цъфтят за една нощ и могат да имат четири до шест цикъла на плододаване наведнъж. Драконовият плод лесно се размножава чрез семена или издънки и е много издръжлив.

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук