Първите агнета дойдоха

0

Малко ни е неудобно да ви представим този материал, защото това го знаете наизуст и сигурно ще се усмихвате, като четете. Но пък може един да е изпуснал нещо от агнилната кампания и сега ще си го припомни.
Пак ще споменем случая, за който вече сме писали за него:
Преди години, отиваме през януари в една кашла и виждаме следната картинка. По средата, седнал един мургав овчар, прегърнал две агнета, още две три в краката му и плаче. Оказа се, че това му е първа кампания. Освен това, старите пастири му пробутали и стадото дзвизки – 300 бройки. Случило се, че за два дни се оагнили 15 овце. Боксовете му не стигат. Агнетата не могат да намерят майките си, гладни и блеят непрекъснато. Човека вкарал в стаичката за живеене десет агнета. Там обаче и четири мургави дечица. Прегърнал тези двете и реве, като за последно.
Другият случай е от Гърция.
Едно агне в двора на къщата непрекъснато блее. Питаме човека защо така. Той ни казва, ами всичко съм му купил пък то не иска да се храни. Проверихме. Сложил му в една купичка, като на куче мляко, а в другата жито. Агнето му го подарил негов близък. Веднага на аптеката, биберон, мляко към него жълтък и захар и в крайна сметка за Великден човека ни покани на печено агне.Така че, за такива овцевъди не е лошо да прочетат по-долу написаното
.

Още през септември писахме, че трябва да се направи подготовка за зимата. Да се опушат кашлите, дезинфекция задължително след като се изхвърли тезека където трябва. да се подготвят клетките за новородените. Да се приготвят шишетата за мляко, биберони също, ножица, шише йод или гранулин.
Сякаш това е всичко.
На практика, агнилната кампания започва от бремеността. Тя продължава 150 дни, с вариации от 140-160 дни. По време на  последния период (4-5 месеца) трябва да бъдат осигурени специални грижи и условия за хранене, като се има предвид растежа и развитието на плода. Овцете да бъдат постоянно наблюдавани по това време на бременността; не е желателно, да не казваме забранено, овцете да се тълпят на входа или изхода на обора или дворчето. Фуражът да бъде от най-високо качество, водата по възможност да не ледена, за да се избегнат абортите.

Подготовка  на овцете

2-3 седмици преди раждането,  да се почисти вълната около вимето, за да се   гарантира на сукалчета лесен достъп до цицките. Това може да се направи също и при опашките. Нормално е с прегради да може да се разделя помещението за оагнените овце и чакащите. Също така добре е да имаме и помещение за агнетата. Боксовете за оагване са задължителни, като размера на клетките се определя от големината на овцете. В общото помещение трябва да се осигурят 1.6 кв.м площ за овцата с агнето.

Грижа за малки агнета

Агненето по принцип е леко и трябва да се  почисти секрета от ноздрите и устата веднага след раждането. Пъпната връв се реже на 4-5 см от корема и съответно се потапя в йод или гранулин. Агнето трябва да забозае още през първите часове след раждането и често трябва да му се помага. Също така, да се даде възможност на овцата да оближе агнето в продължение на половин един час. След 8-10 дни след раждането започва захранването на агнетата с познатите ви фуражи. При маломлечни майки се търсят варианти да се спаси агнето. Може да се „подхвърли” на овца на която е умряло агнето, може да се храни с краве мляко. Има и овце, особено при дзвиските, които не приемат агнетата от първия ден и ще трябва да стоят вързани няколко дни. Само внимавайте да не сте в програма за хуманно отношение, че ще има санкции. За отбиването и храненето – в друг материал.
Михаил Михайлов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук