Млякото е и в копитото на козата

0

Високопродуктивните кози се нуждаят от здрави копита

време за прочит: 3 минути

Доброто здраве на копитата при козите, зависи от много фактори. В допълнение към анатомията и генетичното качество на копитата, другите фактори, които му влияят са –  влагата, износването и храненето. Всички тези фактори играят решаваща роля върху продуктивността, както вече казахме. Освен това, редовните и професионални грижи за копитото, също трябва да са на ниво.

Балансираното хранене осигурява здравословен растеж на рога на копитото при преживните животни и следователно и за козите, като “дребни преживни” такива. Случаите на недостиг, могат да се разберат по пръстените на рога. Фазите на повишено търсене на хранителни вещества, както и липса на минерали и микроелементи също могат да бъдат разпознати.

Общата липса на хранителни вещества, води до чупливост  на нокътя на копитото.    Прекомерното хранене с протеини, пък причинява имунна недостатъчност и обикновено благоприятства заболяванията. Поемането на по-големи количества от лесно смилаеми въглехидрати (например зърнени храни, младата трева или захар с младото сено) или резки промени на фуражите, може да доведе до остър и хроничен ламинит. Биотинът (витамин Н) играе важна роля в здравето на копита.

Най-важното за здравето на копита е достатъчното и балансирано снабдяване с минерали и микроелементи. Ако заболяванията на копитата представляват проблем на запасите, трябва да се контролира доставката на минерали и микроелементи. Сярата, медта, цинк, йод, селен и манган са особено важни тук. Преди значителното увеличаване на доставките на минерали, първо трябва да се изясни дали има недостиг. Този контрол става чрез анализ на кръвта лабораторно.

Неконтролираното даване на добавки, особено на селен, може също да доведе до отрицателни промени.  Освен това, редовните и професионални грижи за копитото  предотвратяват  проникването на бактерии и замърсявания, а грижите за копитата предотвратяват деформациите в крайниците на животните. Необходим е редовен контрол и грижи за копитото на козата. В случай на нормално износване, преглед на копитата също трябва да се извършва на всеки 3 – 4 месеца, или поне два пъти годишно.

При млекодайните кози, които имат по-малко износване на копитото, поради отглеждането им върху слама, също е необходимо да се проверява дължината на нокътя през зимата и да се коригира, ако е необходимо.
Овцевъд & Козевъд

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук