Бяла Банатска коза

5

време за прочит: 3 минути

Така както ние си имаме нашата Българска Бяла млечна коза, така и румънците са си направили тяхна млечна порода,  наречена Бяла Банатска коза.

Това е една от най-популярните млечни породи кози в Румъния.
Обикновено една възрастна Банатка коза произвежда голямо количество мляко и е лесна за отглеждане.  Другата важна черта в характеристиката  на тази порода е много високата плодовитост. От 180-200%, но не е и рядкост да се раждат по три и четири ярета.

Как изглежда коза от Бял Банат.

Както подсказва и самото име – Алба /Бял/ Банат е порода коза за  мляко, създадена в района на Банат, чрез кръстосване на местни кози с няколко породи, включително Саанска, Румънска Карпатска порода и Немска благородна коза. Предполагаме, че вече ви е станало ясно, че е приложено сложно възпроизводително кръстосване с участието на тези породи по програма за създаване на нова порода.

Козите от тази порода, са специализирани в производството на мляко. Отличават се  със своята бяла  косменна покривка, която покрива цялото им тяло. Белите банатски екземпляри имат малка глава. Рогата на тези кози са средни, а тялото е удължено, със силни крака и добре развити кости. Живото тегло на козите е с големи вариации от 40 до70 килограма. Те имат тяло с добре развита, крушообразна или кълбовидна форма. Трябва да се отбележи, че цицките на тези кози  са достатъчно големи, за да позволят механично доене.

Колко мляко произвежда една коза от породата Бяла Банатска.

Производството на мляко  е високо. Продължителността на лактацията е 7-8 месеца, през които козата може да даде между 280 и 500 литра мляко, което може да бъде и надскочено, (при добро хранене), достигайки до 800-900 литра. При тези кози, голямото количество мляко се  получава  през май  и юни. Млякото е със съдържание на мазнини от 2,6 до 4,8%, но  през септември, достига 4,6-6,7%. От добре гледаните кози може да се получават дневно по 4-5 литра мляко, докато по-слабите екземпляри дават един, два литра мляко.

Рентабилността на Бялата Банатска порода се осигурява от броя на яретата, които може да роди и отгледа козата. Плодовитостта на порода е както казахме е 180-200%.

Тази порода кози – Банатска,  може да се използва както за мляко, така и за месо. Тези, които имат голямо стадо, могат да използват  вълната им и за производството на пух. Дебелината на влакната  може  да бъдат 20-170 микрона. Дължината на влакното  е 6-9 cm.

5 КОМЕНТАРИ

  1. Преди 40 години в нашия край всички кози бяха такива но сега няма кой да ги отглежда.

  2. Всичко много добре но защо на снимките в статията са показани саански кози ?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук