Неща което знаете

0

време за четене: 2,5 минути

Непрекъснато публикуваме материали за агнилната кампания, какво трябва да направят фермерите, за да спазят всички изисквания поставени от Регламентите. Публикуваме  и неща, които фермерите спазват независимо, че ги няма по страниците на сегашните нормативни документи. Все пак цитатите от рода на “мери три пъти, режи веднъж“, или “повторението е майка на знанието” – имат своята стойност. Все пак молим да бъдем извинени, ако повторим някои от изискванията при отглеждането на агнетата.

Към днешния ден, земеделските производители  в страната, са вече в началото на агнилната кампания. Независимо на какъв етап е кампанията, искаме да ви разкажем какво се мъчат да спазват ирландските овцевъди. Само не ги подценявайте. Тези русоляви и белолики здравеняци, произвеждат не само едни от най-качествените агнета в света, но и получават и най-високата цена.

Какво правят те:

По отношение на подпомагането на овцете, когато се агнят , трябва да се използват  чист чифт ръкавици за еднократна употреба. Това означава, че те трябва да се използват само при една овца и да не се използват повторно, тъй като това може да бъде лесен начин за разпространение на инфекции от една овца към друга. Важно е груповите боксове да се пълнят с прясна слама. Мръсната и мокра слама може да доведе до проблеми като куцота  в стадото, което трябва да се избягва на всяка цена.

Същото може да се каже, когато става дума за отделни боксове. Когато овцата се  оагни, тя обикновено се премества в малък бокс, заедно с нейните агнета. За да свикне с тях и да се уверите, че майката  се отнася добре  и да си гарантирате, че няма проблеми със здравето – нито на майката, нито с нейното потомство.

Затова е важно тази зона, където са боксовете  да е чиста и суха. След това, когато майката и агнето се настанят в по-голям бокс, трябва да се почисти малкия бокс, да се нанесе слой вар и слама, за да се гарантира, че новите агнетата  ще  имат достъп до чисто, топло легло и дезинфекцирано легло.

Проблеми, като заболяване на ставите, са свързани с агнетата, които са настанени на влажна и мръсна слама, така че това трябва да се избягва. Ето защо, за да се избегнат проблеми, като ставни заболявания, пъпът на агнетата трябва да се натопи или напръска с йод, за да се предотврати всякакви инфекции. Ако имате  оборудване за клане на агнета, важно е то да бъде стерилизирано  и измито  старателно след всяка употреба.

Чрез провеждането на прости управленски практики, това може да помогне за намаляване на евентуални  загуби и максимално увеличаване на броя на агнетата, които ще излязат на пасището.

Просто и лесно нали.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук