Копривата

0

Време за прочит: 2 минути

 Копривата по-старите я познават, за по-младите не можем да твърдим. Копривата на практика си е плевел и е широко разпостранена. Въпреки грозното име “плевел”, тя си има добри качества, надминаващи многократното опарване, което продължава няколко минути. Имаме и приятни изживявания с нея, след като си хапнем бабината каша от коприва посипана с орехи.

Копривата е едно от най-полезните растения, които природата е дала на човек. Народната медицина отдавна е признала и употребява копривата с лечебни цели, а ползите от нея с огромни и доказани. Природолечителите обичат да се шегуват, че ако човечеството е запознато с нейните лечебни сили, не биха засаждали нищо друго, освен коприва. Освен това ползи може да има от всички части на копривата – корена, стъблото и листата.

Копривата (Urticaceae) е многогодишно тревисто растение с височина 150 см, с дълго пълзящо коренище. Този натурален дар е не само богата на витамини, минерали и дъбилни вещества с важно значение за кръвоносната ни система, но с нейна помощ се приготвят вкусни и здравословни ястия.

Копривата е естествен мултиминерален и мултивитаминен комплекс и в същото време перфектен продукт за растителна защита, особено в биологичното производство.  Използва се за унищожаване на много листни въшки, а в същото време укрепва растенията, подобрява тяхната устойчивост и ги наторява.

Копривата съдържа много витамини и минерали. Съдържа витамин С, каротеноиди (провитамин А), витамин К, В2, В5, желязо, калций, магнезий, фосфор, силициева киселина, мравчена киселина и хистамин (който изгаря).

Копривата като растителна защита

Един килограм прясна, накълцана коприва или 100 до 200 грама сушена коприва трябва да се накиснат в 10 литра вода. Оставете сместа да престои 24 часа, не повече, и разбърквайте  от време навреме. Когато сместа престой, тя трябва да се прецеди и растенията да се напръскат с нея. Процедурата може да се повтори след няколко дни. Растителните остатъци могат да се компостират или да се дават на домашни птици, особено на пуйки, тъй като те все още съдържат хранителни вещества.

Копривата като тор

Течният тор с коприва се препоръчва особено за листни зеленчуци поради азота. Копривата трябва да се накисва, и да се оставя, докато сместа спре да се пени. След няколко дни торът с коприва има много неприятна и проникваща миризма. Следователно трябва да се прави на открито и контейнерът да се държи покрит. Когато пяната спре да излиза, торът трябва да се филтрира и да се разрежда с десетократно количество вода и след това растенията да се поливат. Поливането с тор от коприва е възможно само веднъж седмично.

Остатъците от сместа за приготвяне на течен тор или или прясна коприва могат да се сложи в почвата между редовете на растенията. Има много благоприятен ефект върху полезните организми и в същото време минерализира почвата. Семената на копривата не трябва да присъстват в растителните остатъци, Виолета Петрович-Лукович, магистър

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук