“Алфа комерс” ООД / Ябълковата каша – „табу” или безценен помощник на фермера

0

Отпадъците от хранително вкусовата промишленост са всички вторични продукти, получени от преработката на плодове и зеленчуци, които са подходящи за консумация от животните, което ги прави икономически изгоден за фермерите. Едно от основните им предимства е, че цената им не се влияе от покачването на торове, горива и т.н., които са необходими за производството на фуражи (груби, зърнени или протеинови). В редица страни (включително и у нас) са изведени редица опити по хранене на преживни животни с различни отпадъци от хранително вкусовата промишленост, което е доказало тяхната икономическа ефективност при включването им в дажбите на животните. Това не е нещо ново и от години е позната практика в редица страни с развито животновъдство. Основните проблеми, фермерите у нас да подхождат със страх и недоверие към тези продукти е липсата на информация от всякакво естество (лабораторни анализи, начин на съхранение и изхранване).

През последната година, у нас започнаха да се предлагат иновативни фуражи от хранително вкусовата промишленост, които са придружени с необходимата информация, при което страховете и недоверието на фермерите започнаха да намаляват. Такъв продукт е ябълковата каша, получена като остатъчен продукт при производството на сокове и пюрета.

„Какво представлява ябълковата каша?” Това е вторичен продукт получен от студено пресовани ябълки. Сама по себе си ябълката се състои от много части, които събрани в едно съставляват целият плод. Предимството на ябълковата каша, е че при студеното пресоването освен сока, всички други части на плода са запазени. Например, кората е богата на витамин C, който се запазва и във вторичният продукт. Дръжките и семената на ябълките, имат високо съдържание на влакнини и минерали. Месестата част на ябълката, освен че е богата на витамин C, тя има високо съдържание на пектин, калций и много други минерали.

Причината, фермерите да подхождат с недоверие, към нея е евентуалната поява на ацидоза, предпоставка за което е прехранването с много захари или скорбяла. Изследванията показват, че включването на ябълковата каша в дажбата на лактиращите животни има положително влияние не само върху млечността, но и върху здравето на животните.

Ябълковата каша е богата на полифлавоноид, които са познати като антиоксиданти, които са от значение за здравето на животните. Поради високото съдържание на разтворими въглехидрати, същите са лесно достъпен източник на енергия, коетоя прави подходящ фураж за подрастващи и лактиращи  животни.

Остава въпросът „как може да се съхрани продукта?“ – отговорът е „чрез силажиране!“. Поради високото съдържание на влага, се препоръчва смесването на ябълковата каша със сух фураж, като най-подходяща е нарязана пшенична слама. Така полученият продукт е отличен фураж за преживните животни и позволява да се комбинира със всички зърнени, протеинови и груби фуражи, с което се гарантира не само високата продуктивност на животните, но и доброто им здравословно състояние.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар
Моля въведете вашето име тук